Moguća nova optužnica protiv Haradinaja

Bujanovac, Priština, 3. avgust 2019.- NOVI dokazi o zločinima bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja počinjenim na Kosovu i Metohiji, koje je prikupio Beograd, mogli bi da dovedu do toga da Specijalizovano tužilaštvo, sa sedištem u Hagu, protiv njega podigne novu optužnicu, prenosi portal Kosovo online.

Naime, ovo tužilaštvo, koje je osnovano pre tri godine, upravo je nadležno za zločine počinjene u periodu između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000, odnosno, ima mandat za krivično gonjenje lica u vezi s krivičnim delima navedenim u izveštaju PS Saveta Evrope koji je 2011. sačinio Dik Marti.

Kako je „Novostima“ rečeno u ovom tužilaštvu, o ovoj temi ne mogu da govore i poručuju da će rezultati istrage biti saopšteni kada ona bude završena.

“Prema našim saznanjima, postoje i aktuelni svedoci za slučaj ‘Žuta kuća’, gde su žrtvama, mahom otetim Srbima, vađeni organi, a koje su masovno kidnapovane u operativnoj zoni Dukađin, pod komandom braće Ramuša i Dauta Haradinaja”, prenosi Kosovo online.

U tekstu se dodaje da novi dokazi optužuju Ramuša Haradinaja za zločine za koje mu se do sada nije sudilo, kao i za komandnu odgovornost.

Radna grupa za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina nad Srbima i ostalim nacionalnim zajednicama na KiM, na čijem čelu je Milovan Drecun, posebno ističe slučaj „Bunker“, u Đakovici, gde je pronađena grobnica u kojoj je zakopano više od deset Srba i nealbanaca.

Među žrtvama je i petočlana porodica sa troje dece, koja je brutalno likvidirana – u klečećem položaju metkom u potiljak. Postoji osnovana sumnja da je za to direktno odgovoran Ramuš Haradinaj.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *