Kosovski ministar obećao Mustafi: Preševska dolina neće ostati dolina očaja

BUJANOVAC, PRIŠTINA, 5. avgust 2019. (Foto Indexonline) – „Dolina Preševa ne može ostati dolina očaja ili depopulacije. Republika Kosovo i njene institucije moraju imati istinski i sistematičan program koji će se baviti pitanjima albanskog naroda u Preševskoj dolini, kako bi albanska zajednica koja tamo živi  popravila svoj položaj na društveno-ekonomskom, socijalnom kao i u političko-kulturnom planu„, rekao je kosovski ministar pravde Abelard Tahiri posle sastanka sa Ragmijem Mustafom, predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji (NSA).

Kako prenosi Indexonline, Tahiri je naglasio da je, zbog svog etničkog sastava, Preševska dolina i dalje „jedna od najdiskriminisanijih regija u jugoistočnoj Evropi kao rezultat dezintegracione politike Srbije“, a to se, prema njegovim rečima, „ne može tolerisati unutar zemlje koja teži Evropskoj uniji“. 
Tokom srdačnog sastanka sa g. Mustafom, podelili smo perspektivu za naredne korake koje treba preduzeti, kako bismo postigli konkretne rezultate i mnogo jaču povezanost između naših institucija i građana koji žive u tom delu. 
Potrebna im je naša podrška i naša senzibilizacija prema međunarodnoj zajednici o jednostranim ograničenjima koje Vlada Srbije postavlja na ovu oblast, rekao je Tahiri. 
Kako je naglasio, Dolini su potrebna ulaganja i obrazovanje.
Imamo obavezu da u ovom kraju naseljenom Albancima podstičemo ekonomski i socijalni razvoj i da još više ojačamo naše kulturne veze. Republika Kosovo teži zdravim odnosima sa susednim zemljama, a tretman albanskog stanovništva u tim zemljama najvažnije je poglavlje koje će odrediti te odnose, kazao je Tahiri.
Ableard Tahiri je nedavno posetio Bujanovac, o čemu čitajte OVDE. Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *