U bujanovačkim srednjim školama upisano jedno odeljenje manje

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 2. septembar 2019. U obe srednje škole u Bujanovcu – „Sveti Sava“, u kojoj se nastava odvija na srpskom jeziku i u albanskoj „Sezai Suroi“, na prvoj godini je upisano manje učenika u odnosu na prošlu godinu i to za po jedno odeljenje.

Škola „Sveti Sava“ je sa prošlogodišnjih 124 novih srednjoškolaca u 5 odeljenja, spala na 95 učenika i odeljenje manje, a u „Sezai Suroi“ se ove godine upisalo 230 prvaka u ukupno 8 odeljenja što je 25 đaka manje nego 2018. godine.

I direktorka škole „Sveti Sava“ Biserka Jović i njen kolega u „Sezai Suroi“ Zejni Fejzulahu, naglašavaju za Bujanovačke da broj novoupisanih još uvek nije konačan, moguća su i povećanja, ali i umanjenja, u zavisnosti od afiniteta samih učenika i njihovog konačnog izbora gde će nastaviti školovanje.

Po rečima direktorke Jović, prvog dana nove školske godine „Sveti Sava“ ima ukupno 402 đaka.

Na drugoj strani, nastavu u školi „Sezai Suroi“ pohađa nešto više od 930 srednjoškolaca.

U obe škole je, kako nam je rečeno, stanje redovno, uz po koju ne baš „redovnu“ okolnost.

Naime, u školi „Sveti Sava“ jedan deo profesora štrajkuje, skraćenjem časova na 30 minuta, o čemu su Bujanovačke već pisale.

„Štrajkuju samo članovi Unije sindikata prosvetnih radnika, i to ne svi. Ovo je štrajk upozorenja i već od sutra će ovi zaposleni raditi po ustaljenom rasporedu, odnosno držati pune časove“, rekla je direktorka.

„Sezai Suroi“ ima problem tehničke prirode jer u ovoj školi nedostaju dvojezični dnevnici.

„Dobili smo objašnjenje da su dnevnici u pripremi i očekujemo da ih dobijemo za oko mesec dana. Ovo neće ometati nastavu, jer ćemo naći prelazno rešenje dok ne stignu“, kaže Fejzulahu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *