Otvoreno pismo roditelja prvaka u OŠ „Branko Radičević“

Bujanovac, 12. septembar 2019. Povodom poslednjih dešavanja u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Bujanovcu, roditelji prvaka dostavili su Bujanovačkim otvoreno pismo upućeno ministru prosvete i direktoru škole pod naslovom „ Prava istina o zahtevima roditelja prvaka“, koje prenosimo u integralnoj verziji.

 

Poštovani ministre i direktore, u OŠ „Branko Radičević“ u Bujanovcu je 1. septembra krenulo ukupno 127 učenika raspoređenih u 5 odeljenja, od kojih 27 pripadaju srpskoj zajednici, a 100 romskoj zajednici, po našim saznanjima.

Učenici su delimično ravnopravno raspoređeni u tri mešovita odeljenja i niko od roditelja nije imao primedbe i nastava je tekla od početka školske godine bez bilo kakvih problema, a deca su se navikla na postojeći sastav i okruženje.

Imajući u vidu da je sastav učenika u ovoj školi takav da je ukupno 100 đaka romske nacionalnosti, a samo 27 srpske, socijalno ranjivu kategoriju đaka i društvenu manjinu čine upravo deca srpske nacionalnosti.

Međutim, u ovoj školi se već duže vreme pod pritiskom nevladinih organizacija zloupotrebljava termin diskriminacija i segregacija isključivo u korist i u ime romske zajednice, što nije predviđeno nijednim pravnim propisom Republike Srbije.

Istina je zapravo da su diskriminisana deca srpske nacionalnosti, koja su društvena manjina u ovoj školi u opštini Bujanovac.

S toga vas molimo da primenite u potpunosti zakone i druge pravne propise Republike Srbije i da ne podležete pritiscima nevladinih organizacija koje rade po zakonima Belgije, a pre svega da imate u vidu da je članom 6. tač. 6. Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja, kojim je regulisano da kvalitet obrazovanja čini i briga o osetljivim kategorijama učenika (u konkretnom slučaju zbog brojnosti to su srpska deca), u tački 7 okruženje za učenje (koje podrazumeva da ne postoje drastične jezičke i kulturološke barijere), u tački 9 ističe se saradnja sa roditeljima (a vi pridajete veći značaj saradnji sa nevladinim antisrpskim organizacijama nego sa roditeljima). Takođe, ističemo i čl. 10 ovog zakona, koji govori o autonomiji škole, što podrazumeva da se nevladine organizacije ne mešaju u unutrašnje uređenje škole i formiranje odeljenja.

Posebno ističemo i pozivamo vas da primenite čl. 110 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji govori da se diskriminacijom ne smatraju posebne mere uvedene radi postizanja pune ravnopravnosti, zaštite i napretka lica, odnosno grupa lica koja se nalaze u nejednakom položaju.

Grupe koje su u nejednakom položaju su svakako srpska deca i ukoliko bi se preduzele mere ka postizanju pune ravnopravnosti to onda ne bi bila diskriminacija.

Dakle, jasno je da je zakon na strani dece, a ne nastavnog osoblja i zakon ne pominje poimenično nijednu nacionalnu zajednicu, kao što to neki žele da predstave.

Mi roditelji se zalažemo za ranopravan tretman sve dece, ne deleći ih po nacionalnosti ili drugim ličnim svojstvima, mi se zalažemo za mešovita odeljenja koja bi činila podjednak broj srpske i romske dece, a odeljenja u kojima su u ogromnoj većini romska deca, a pojedina srpska deca služe samo kao dekor, to nije nikakva ravopravnost i to nisu mešovita odeljenja.

S obzirom da su roditelji juče došli do saznanja da ste vi kao škola i ministarstvo doneli odluku da se rasformiraju već postojeća odeljenja i da se formiraju drugačija po meri nevladinih organizacija, smatramo da je to kršenje osnovnih prava dece i diskriminacija srpske dece, što će dovesti do osipanja učenika srpske nacionalnosti i ispisa iz ove škole i napuštanja obrazovanja.

Deca su od juče, i srpska i romska, u postojećim odeljenjima gde sada stvari normalno funkcionišu, pod psihološkim stresom što može da ugrozi njihov psihološki razvoj i obrazovanje.

Roditelji kao dokaz mogu priložiti uverenje lekara da su deca pretrpela stres, što je osnova za podnošenje krivičnih prijava, prijava za diskriminaciju i pojedinačnih tužbi od strane svih roditelja, jer su na žalost roditelji, zbog nerazumevanja ministarstva i pogrešne primene zakona u korist jedne zajednice, a na štetu druge, primorani da svoja prava zatraže kod pravosudnih organa.

Neverovatno je da ne vodite računa o pedagoškim i psihološkim razlozima, već samo političkim.

Postavljamo vam pitanje, šta ako se sva srpska deca ispišu iz ove škole i ostanu samo romska odeljenja, da li ćete i tada da smatrate da su Romi diskriminisani, šta ako ostanu samo 5 đaka, da li ćete i ta 5 đaka, samo zato što su Srbi, da ih po jednog rasporedite u 5 odeljenja i da li će nevladine organizacije biti tada zadovoljne.

Ovakvim pristupom nesumnjivo idemo ka ovom rezultatu.

Smatramo da romska deca nikako nisu ugrožena ovakvim formiranjem odeljenja, bila bi ugrožena ako bi im se uskratilo obrazovanje ili jednaki uslovi za učenje, ali ne na ovakav način.

Kao dokaz ovih tvrdnji, evo mi roditelji srpske dece spremni smo da na isti način i mi budemo ugroženi, evo formirajte čisto srpsko odeljenje.

Inače, da napomenemo da sada i roditelji romske dece ne žele rasformiranje odeljenja, pa da li će nadležno ministarstvo i škola ići protiv svih roditelja da bi se udovoljile nevladine organizacije.

Upozoravamo Vas da ćemo podneti prijave za diskriminaciju đaka prvaka u odnosu na drugu decu, kao i u odnosu na decu koja nastavu pohađaju na albanskom jeziku.

Takođe vas upozoravamo da smo za dobrobit svoje dece spremni da o vašem nepostupanju po zakonima Srbije obavestimo predsednika Republike Srbije, kao i javnost putem medija, jer ovakvim svojim postupcima vi direktno kao resorno ministarstvo podstičete iseljavanje Srba sa ovog područja, a što je u suprotnosti sa Predsednikovim zalaganjima, koja je više puta ponovio i prilikom posete Bujanovcu, a i u javnim istupima.

Nemojte da imate sumnju da ćemo se svim sredstvima boriti za našu decu, uključujući i bojkot nastave i protest roditelja i ostale rodbine ispred škole.

Ujedno, ovaj dopis smatrajte i zahtevom roditelja đaka prvaka da svoju decu ispišu iz ove škole ukoliko dođe do promene trenutnog sastava odeljenja, a naša zalaganja ne urode plodom i naši zahtevi ne naiđu na razumevanje države Srbije 

             RODITELJI

 




2 thoughts on “Otvoreno pismo roditelja prvaka u OŠ „Branko Radičević“

  1. Dipl. pravnik

    Svaka vam čast roditelji, utemeljeno i opravdano, pravno argumentovano, ne znam šta ovde nije jasno. Ministarstvo je na potezu. Ouna podrška roditeljima!

    Reply
  2. Bogoljub Tomic

    Puna podrrska roditeljima i njihovoj deci. Potura se optuzba o segregaciji sto je neistina. Drzava,skola je duzna da obezbedi podjednake uslove za svakog ucenika i to je ispostovano. Svako dete ima podjednake uslove da uci ako zeli ali upotrebom teskih termina hoce se nasilno,po svaku cenu formirati odelenja gde se pojedina deca svesno guraju u losu organizaciju rada kako bi se ispunila forma koja se namece od neke NVO. Kad se vec mora reci,zrtve su deca Srpske nacionalnosti i ne moze vise niko da stoji po strani. Prestanimo da se ponasamo kao stado ovaca nego stanimo iza ove dece i njihovih roditelja i odbranimo njihovo pravo da imaju optimalne uslove za ucenje. Kome smeta model raspodele koji je skola ponudila ?! Vidi se da su se trudili da nadju najbolje resenje. Zasto neko ima potrebu da sve politizuje i Srpsku zajednicu dodatno optuzuje za nesto cega nema. Ako neka NVO zeli radikalizaciju cele price i insistira na stvarima koji ne uvazavaju realnost onda trebaju sve skole gde uce Srpska deca da otvoreno stanu na stranu roditelja i tako iskazu solidarnost ali i upute poruku svima da nam je dosta svega. U Bujanovcu je Srpska zajednica svedena na ponizavajuci nivo koji je postao nepodnosljiv. Podrzimo konacno nesto sto nikom normalnom nece smetati sigurno. Ovakva situacija odgovara samo zlonamernim faktorima koji ne zele nista dobro nikome u Bujanovcu pa ni Romskoj deci. Neka nam ta ista NVO objavi kakva je situacija u EU a posebno u Madjarskoj,Slovackoj i jos nekim zemljama. Siguran sam da je kod nas sve to daleko bolje reseno ali neko zeli sukob,neko zeli nemir medju ljudima a ovoga puta zrtve trebaju biti deca Srpske nacionalnosti a sto je najgore,cak me i ne cudi vise zasto Srpska deca. Za kraj poruka direktoru skole : budi hrabar o deci se radi,od vas krecu u buducnost.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *