Ilir Taipi, Komunalac: Za havarije nije kriv pritisak u mreži već njena dotrajalost

Piše: N. Stevanović

Čekajući delove iz Leskovca: Cev čija je popravka trajala 12 sati

Bujanovac, 18. septembar 2019. Popravka kvara na vodovodnoj mreži, zbog čega je ceo Bujanovac u utorak bio bez vode čitavih 12 sati, od 5 do 17 časova, trajala je toliko dugo zbog niza posebnih okolnosti, a ne zbog nestručnosti ili nespremnosti radnika Komunalca za ovakve situacije, rečeno je Bujanovačkim u ovom javnom preduzeću.

Nakon negodovanja velikog broja Bujanovčana što su na vodu čekali 12 sati, među kojima su i naši čitaoci, kao prozivki na račun rukovodstva Komunalca ali i lokalne samouprave na društvenim mrežama, Bujanovačke su pitale tehničkog direktora Komunalca Ilira Taipija, kako je moguće da ovo preduzeće nema rezervne delove, što je u utorak navedeno kao glavni razlog što otklanjanje kvara traje gotovo ceo dan.

„Imamo rezervne delove, ali za novu vodovodnu mrežu, tamo gde su PVC cevi, a jučerašnji kvar se desio na staroj mreži od azbestnih. Reč je o sistemu starom 40 godina, azbestne cevi se više ne upotrebljavaju pa je i nabavka delova komplikovanija. Zbog toga se čekalo na dostavu iz Leskovca, nakon čega je usledio još jedan kvar, što je dodatno odložilo normalizovanje vodosnabdevanja“, kaže Taipi.

Ekipa Komunalca prilikom jedne od havarija

On naglašava da je dotrajalost mreže uzrok kvara, odbacujući kao netačne navode da niko od radnika Komunalca ne vrši adekvatan nadzor nad vodovodnim sistemom, posebno u pogledu kontrole pritiska koji može da bude jedan od uzroka pucanja cevi.

„To nije tačno, odgovorno tvrdim. U svakom trenutku imamo tri dežurna radnika, pumpe se nadgledaju 24 sata. Do kvara je došlo zbog stare mreže, a ne zbog nekakve neažurnosti ili neodgovornosti zaposlenih u Komunalcu“, ističe tehnički direktor.

U ovom trenutku, dodao je, radi svih 30 vodovodnih pumpi punim kapacitetom, što je ustaljena praksa za letnji period, do oktobra meseca kada potrošnja, a posledično i proizvodnja vode za piće pada za 50 odsto.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *