fbpx

Narod protiv mini elektrana – Odbranimo Pčinju

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, Trgovište 20. septembar 2019. „Ljubitelji i branioci reke Pčinje“, kako sebe naziva grupa ljudi koja se protivi izgradnji mini hidroelektrana (MHE) na reci Pčinji i njenim pritokama, poziva da se spreči gradnja MHE na reci Tripušnici u Donjem Stajevcu kod Trgovišta, kako bi se zaustavio „ekocid Pčinje“.

„Priprema se teren za još jednu eletranu na reci Tripušnici. Trenutno kopaju kanal, hoće da izgrade branu kod Gornjeg Stajevca, da tu postave cev u koju bi strpali reku, a da nizvodno kod Donjeg Stajevca izgrade elektranu“, kažu za Bujanovačke borci za zaštitu predela Pčinje, koji su želeli da ostanu anonimni.

Po njihovim rečima, posledice izgradnje MHE su ravne katastrofi. Šteta je nemerljiva po životnu sredinu, zdravlje ljudi, odnosno po celokupan ekosistem, biljne i životinjske vrste, neke i endemske, kojima je ovaj predeo prebogat.

„Tamo gde izgrade elektranu ostaje pustoš – samo kamenje i šiblje, svedoci smo toga, jer već imamo MHE na Tripušnici i jednu na Lesničkoj reci, a u planu je izgradnja ni manje ni više nego 10 takvih postrojenja, to ne smemo dozvoliti. Narode ustani, zaustavimo ekocid Pčinje“, poručuju oni.

Inače, još u aprilu je grupa ljubitelja prirode sa juga Srbije pokrenula  peticiju protiv izgradnje mini hidroelektrana na ovom prostoru, preneo je tada Vranjenews.

Predeo oko Pčinje je pod zaštitom države, a onaj kojim reka protiče kroz teritoriju opštine Bujanovac, oko manastira Prohor Pčinjski, ima status Predela izuzetnih prirodnih odlika.

Peticijom za zaštitu reke Pčinje se izričito tražilo da se narodu kaže istina.           

“Da nadležni izađu pred narod i stave na uvid sva dokumenta u vezi sa izgradnjom MHE na teritoriji opštine Trgovište; da stave na uvid sva dokumenta za izgradnju svih MHE i privatizacije vode i izvorišta i da kažu kakva je sudbina skrojena za ljude koji vekovima žive pored svojih voda”, navedeno je onda kao zahtev, na koji niko od nadležnih nije odgovorio.

 
One thought on “Narod protiv mini elektrana – Odbranimo Pčinju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.