Na Kosovu sve više narkomana među tinejdžerima

Bujanovac, Priština, 24.9.2019. (Foto Uprava carina/ilustracija)- Upotreba droga postaje sve učestalija pojava na Kosovu, a posebno zabrinjavajuća činjenica je što veliki broj mladih ali i maloletnika od 16. do 21. godine poseže za opijatima, piše Ljajmi.

Safet Bljakaju iz organizacije „Lavirint“ naglašava da je zabrinjavajuće to što je starosna granica mladih koji posežu za opijatima pomerena sa 21. na 16 godina i da oni na žalost ne dobijaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, te da su u stigmatizovani u društvu, prenosi portal Kosovo online.

„Narkomanijom su najviše pogođene kategorije stanovništva gde spadaju mladi i dece. U 2007. godini, prema našim statistikama, prosečna starost narkomana bila je  21,2, dok je u 2016. prosek bio 16,4 godine. Smatramo da od ovoga ne može niže“, naglasio je Bljakaj.

Iz Organizacije „Lavirint“ kažu da je upotreba heroina na Kosovu opala, ali da zato narkomani, posebno žene, sve više posežu za kokainom i marihuanom. Takođe se naglašava da je tokom leta povećana upotreba ekstazija, naročito u klubovima u kojima se okupljaju mladi.

Bljakaj naglašava da bi se preventivni programi u cilju suzbijanja narkomanije kod mladih trebalo da pokrenu čim pre.

„Pokušavamo da nagovorimo institucije da pokrenu preventivne programe što je pre moguće. Imamo programe lečenja ali ne i prevencije. Program bi trebalo bi da imaju efekta čak i nakon deset godina, posebno na mladima “, dodao je Bljakaj.

Iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, poručuju da se mora raditi na zdravstvenom registru stanovništva. Profesorka Drita Zajmi, iz ovog instituta, izjavila je za Radio Kosovo da se u cilju prevencije narkomanije veća pažnja mora usmeriti na škole.

Kosovska strategija za borbu protiv narkomanije predvidela je formiranje grupe eksperata iz ove oblasti ali i sprovođenje operativnog plana. U međuvremenu, vlada je takođe osnovala Radnu grupu za droge i bezbednost u školama. Šef ove radne grupe Avdulah Hasani kaže da je kosovska vlada još prošle godine zahtevala od obrazovnih ustanova da preduzmu mere zaštite maloletnika od narkomanije.

„Vlada je na visokom nivou osnovala radnu grupu za droge i bezbednost u školama, jer se  institucije na Kosovu do sada nisu borile protiv ovakvih defektnih pojava u društvu. Kao deo ove kampanje, u procesu smo finalizacije programa borbe protiv narkotika“, naglasio je Hasani.

Miljazim Đocaj, iz kosovskog Odeljenja za zdravstvo u zatvorima, rekao je mnogi faktori utiču na to da mladi postanu zavisnici od droge i podsetio da je povećan broj narkomana koji iz spoljnog sveta dolaze u zatvore.

„U zatvorima primenjujemo sve kriterijume i standarde koji važe za korisnike droga u spoljnom svetu “, rekao je Đocaj.

Iako je tokom prvih šest meseci 2019. godine, u odnosnu na prethodnu, došlo do smanjenja broja uhapšenih korisnika droge i opojnih sredstava, brojke su i dalje visoke i zabrinjavajuće. Statistički podaci kosovske policije pokazuju da je samo tokom perioda januar – jun 2019. na Kosovu uhapšeno 660 lica koji su koristili različite opojne supstance.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *