Kosovo prvo u Evropi po broju smrtnih slučajeva zbog zagađenog vazduha

BUJANOVAC, PRIŠTINA, 30.9.2019. (foto TE Obilić, foto Gazeta ekspres)- Na Kosovu je 2018. godine 3.700 ljudi umrlo od posledica zagađenja vazduha, po čemu je prvo u Evropi, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini u svom izveštaju „Kvalitet vazduha u Evropi – 2018“.

 Međutim, kako prenosi prištinska Gazeta ekspres, niko od političara se u kampanji za izbore 6. oktobra ne bavi ovim problemom, iako Institut i ekološka udruženja traže da se hitno reši ovaj problem.

Nacionalni institut za javno zdravlje saopštio je da zagađenje vazduha ozbiljno preti zdravlju stanovništva, a .očekuje se da nivo zagađenja tokom zime bude nekoliko puta veći od normalnih vrednosti.

Prema ovom izvoru, termoelektrane (Kosovo A i B), brojni zastareli automobili, upotreba uglja za grejanje i neadekvatno upravljanje otpadom smatraju se najvećim zagađivačima životne sredine na Kosovu.

Osim toga, uzroci su i upotreba pesticida, nedovoljno zelenih površina, nedostatak čišćenja puteva, građevinski radovi koji se izvode tokom cele godine bez odgovarajućih urbanističkih planova, ogromno prisustvo prašine u gradovima.

Prošle godine je u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha bila zabranjena upotreba uglja za grejanje u javnim ustanovama i školama.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *