fbpx

Pogledajte mapu kamera na auto-putu Niš-Beograd

Bujanovac, Beograd, 17. oktobar 2019. (foto „Putevi Srbije“) – Više od 50 kamera od utorka snima saobraćaj na auto-putu Beograd–Niš, u oba smera, a posle tromesečnog testiranja kamere bi mogle da se koriste za kažnjavanje prekoračenja dozvoljene prosečne brzine od 130 kilometara na sat.

foto Kurir

Kamere je na 14 naplatnih stanica postavilo JP “Putevi Srbije” i testiranje bi trebalo da traje do Nove godine nakon čega će biti upotrebljene za merenje prekoračenja brzine na auto-putu.

„Koristili smo postojeću infrastrukturu, odnosno portale ispred naplatnih stanica jer je to najbolje mesto za postavljanje kamera“, naveo je Darko Savić iz JP „Putevi Srbije“, prenosi RTS.

Po njegovim rečima, radi se o kamerama koje detektuju prolazak vozila, pri čemu su povezane sa centralnim softverom sistema za naplatu putarine i sa softverom za merenje vremena.

“Kamera koja meri trenutnu brzinu vozila nije kamera, već radar. To ima policija i ona to radi sa presretačima. Naše mišljenje je da je sistem dobar i da je pravno održiv” ističe on.

Savić navodi da se u poslednje vreme podigla prašina oko tih kamera i dodaje da je to samo nadogradnja postojećeg sistema.

Kamere su sada postavljene ispred isključenja sa auto-puta.

„To znači da ćemo moći da pratimo kretanje vozila u svrhu bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, jer imamo kategoriju vozača koja na neki način izbegava da plati putarinu, odnosno razgrađuje ograde duž auto-puta, a time ugrožavaju svoju bezbednost i svih drugih učesnika u saobraćaju“, istakao je Savić.

Iz „Puteva Srbije“ navode da kamere neće moći da prepoznaju lica vozača i da su nove kamere iste kao i one koje se već deset godina koriste na naplatnim stanicama.

„To su kamere koje, kao i svaka druga kamera, snime lice, ali samo to. Nisu kamere za prepoznavanje lica, a pogotovo ne mogu da snime lica suvozača i ostalih putnika u automobilu“, rekao je Darko Savić.

Kada je reč o kažnjavanju nesavesnih vozača tokom testiranja, iz „Puteva Srbije“ ne znaju da li će saobraćajna policija koristiti kamere za kažnjavanje.

„Te kamere mogu da se upotrebe za merenje prosečne brzine, a da li će to policija u nekom trenutku koristiti ili ne, ja to ne bih znao da vam kažem“, rekao je on..

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.