36,4 odsto građana bi pristalo da Srbija u zamenu za priznanje dobije sever Kosova

Bujanovac, Beograd, 18. oktobar 2019. Priznanje nezavisnosti Kosova neprihvatljivo je za 78,5 odsto građana Srbije, za koje je kosovsko pitanje i dalje veoma emotivno, veoma bolno i vezano za reč izdaja, pokazalo je istraživanje Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative, predstavljeno u četvrtak na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Nezavisnost kao rešenje prihvatilo bi, prema tom istraživanju, svega 12,4 odsto ispitanih, prenosi Tanjug.

Predstavnik Centra i asistent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Nikola Jović rekao je da je za 58,2 odsto građana neprihvatljiv i sporazum u kome bi Srbija priznala Kosovo u zamenu za Zajednicu srpskih opština i eksteritorijalnost manastira.

Ovu mogućnost prihvatilo bi 20,4 odsto građana.

Dogovor prema kome bi Srbija priznala nezavisnost Kosova uz zamenu teritorija prihvata 15,8 odsto građana, a scenario po kome dobija tri opštine na severu i Mitrovicu kao distrikt podržava 18,9 odsto građana Srbije.

Prema istraživanju, zamenu četiri opštine na severu za nezavisnost Kosova podržava 21,9 odsto građana.

Kako se dalje navodi, 36,4 odsto građana bi pristalo da Srbija u zamenu za priznanje dobije četiri opštine na severu, Zajednicu srpskih opština (ZSO) južno od Ibra i eksteritorijalnost manastira.

Tu opciju, međutim, ne podržava 44,4 odsto građana.

Ugovor koji podrazumeva da, u zamenu za ZSO, Priština dobije stolicu u UN ali ne i priznanje, podržava 32,6 odsto ispitanih, a ne prihvata 47,5 odsto ispitanika.

Milan Krstić iz tog Centra rekao je na panelu da je istraživanje, koje pokazuje „šta je u srcu, a šta na umu građana“ Srbije, sprovedeno pod pokroviteljstvom SAD krajem septembra na reprezentativnom uzorku na nivou cele Srbije, u kome je učestvovalo 1.200 građana, sa mogućom greškom od plus-minus 2,8 odsto.

Istraživanje je obavljeno, kako je dodao, u svetlu dijaloga koji je blokiran već 11 meseci, a i najava da bi do dogovora moglo doći sledeće godine.

Kako kaže, zbog velikog broja neopredeljenih – 19,2 odsto – postoji jedan mogući scenario u kome bi priznanje nezavisnosti mogao da dobije određeni stepen podrške, a to je da Srbija dobije četiri opštine na Severu, južno od Ibra formiranu Zajednicu srpskih opština i eksteritorijalnost manastira, što podržava 36,4 odsto građana Srbije.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *