Potpukovnik NATO u Bujanovcu: Srpski inženjerci su najbolji

Bujanovac, 23. oktobar 2019. Pripadnici inženjerijske čete opšte namene Vojske Srbije pokazali su najbolje rezultate i spremnost da se pridruže multinacuionalnim operacijama, izjavio je u sredu FoNetu potpukovnik Holger Bernard iz NATO komande u Izmiru, koji je u bazi „Jug“ kod Bujanovca obavljao kontrolu.

U skladu sa scenarijom vežbe, četa je radila složene zadatke karakteristične za multinacionalne operacije, i dobila je najviše ocene.

Ovaj koncept je deo programa „Partnerstvo za mir“, kojem se Srbija pridružila 2006. Kao što smo i očekivali, inženjerijska četa je potpuno sposobna da učestvuje u međunarodnim mirovnim misijama pod okriljem UN i EU, gde je doprinos Srbije veoma važan, rekao je Bernard.

Inženjerijska četa Vojske Srbije je četvrta jedinica tog ranga koja je dobila sertifikat za učešće u mirovnim misijama UN i EU.

Zato koncept operativnih sposobnosti pruža veoma koristan oblik saradnje sa NATO za Srbiju, baš kao što to čine i drugi oblici dugogodišnje praktične saradnje. Kroz zajedničke programe obuke sa NATO Srbija je dala najveći regionalni doprinos mirovnim operacijama UN, konstatovao je Bernard.

On je pohvalio osposobljenost inženjerijske čete Vojske Srbije sertifikovane za učešće u mirovnim misijama, naglašavajući da su uspešno prođeni testovi u različitim oblastima, uključujući simulaciju medicinske evakuacije.

Pokazali su sposobnost sanacije puta ili premošćavanja manje reke. Sve ovo su zadaci za ovakvu četu. Prilagodili smo njihovu primenu u višenacionalnom okruženju i to kroz delovanje zajedno sa sličnim četama iz drugih zemalja, rekao je on.

Bernard je konstatovao da je ono što je video u bazi „Jug“ dvosmerna ulica, jer su on i kolege iz NATO mnogo naučili od pripadnika Vojske Srbije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *