CESID: Građani Bujanovca nezadovoljni čistoćom, ali zadovoljni otvorenošću lokalne uprave

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 24. oktobar 2019. Građani Bujanovca najmanje su zadovoljni čistoćom mesta u kojem žive i smatraju da je to oblast u koju bi trebalo najviše ulagati, pokazuje istraživanje CeSID-a.

Bujanovčani, njih 34 odsto ispitanih, smatraju da je čistoća u gradu najveći problem stanovnika, dok 36 procenata anketiranih misli da lokalna samouprava upravo u ovu oblast treba najviše da ulaže.

Istraživanje, u kojem je ispitivano zadovoljstvo građana, radila je Agencija za istraživanje javnog mnjenja CeSID od 15. marta do 20. aprila u 50 gradova i opština, među kojima su i Bujanovac, Vranje Vladičin Han i Trgovište, a  u istraživanju je učestvovalo ukupno 11.400 punoletnih – od 200 do 300 ljudi u svakoj lokalnoj zajednici.

Kao pozitivne trendove Bujanovčani su istakli informisanost o radu Opštine, a korumpiranost opštinskih službenika i razloge za podnošenje žalbi za rad istih apostrofirali kao negativne pojave.

Za Vranjance je pozitivna strana funkcionisanje gradskih službi, istovremeno negativnih je mnogo više, pa su pobrojali informisanost o radu gradske uprave, poverenje u lokalne institucije, upoznatost sa budžetskim prioritetima grada.

Građani Vranja su najmanje zadovoljni stanjem u oblasti vodosnabdevanja i kanalizacije, na ovo je ukazalo 18 odsto anketiranih.

Istraživanje pokazuje i da najveći broj Vranjanaca smatra da treba ulagati u kvalitet zdravstvenih usluga.

Ispitanici u Trgovištu i Vladičinom Hanu su najviše nezadovoljstva iskazali u pogledu socijalne pomoći najugroženijima, što je ujedno i oblast u koju bi meštani Trgovišta najviše ulagali, dok Hančani prioritet vide u mogućnostima za mlade.

Izvršni direktor CeSID-a Ivo Čolović kaže da je slično istraživanje prvi put rađeno 2010. godine, te da je zaključak da su građani danas zadovoljniji kvalitetom života u svojim sredinama, prenele su Južne vesti.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *