Kamberi u Nemačkoj traži ekonomsku, ali i političku podršku

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, Berlin, 25. oktobar 2019. – Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac i lider Partije za demokratsko delovanje (PDD), svoju posetu Nemačkoj započeo je susretom sa kosovskim ambasadorom u Berlinu, da bi potom usledili sastanci sa zvaničnicima ministarstava za spoljne poslove i ekonomski razvoj na kojima je glavna tema „prava Albanaca u Preševskoj dolini i potreba za uključivanjem ovog pitanja u dijalog Kosovo – Srbija“.

Kamberi, u pratnji predsednika Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmija Mustafe i Ardite Sinani, potpredsednice PDD-a, kako je objavio na svojoj FB stranici, u Berlinu pokreće pitanja „izazova i potreba Albanaca u Preševskoj dolini i važnosti ostvarivanja osnovnih prava albanske zajednice“.

„Položaj Albanaca se mora popraviti, a prava se moraju ostvariti u potpunosti“, poručio je Kamberi na sastanku sa zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Njima su, kako navodi Kamberi, „predstavljeni zahtevi Albanaca Preševske doline i neophodnost uključivanja u dijalog Kosovo – Srbija“.

U susretu sa predstavnicima Ministarstva za ekonomski razvoj, istaknuto je da prisustvo Nemačke na ovom području predstavlja veliki doprinos bezbednosti i ostvarivanju prava Albanaca kroz regionalne procese, kako kaže, „posebno u kontekstu dijaloga Kosova i Srbije“.

„Razgovarali smo o mogućnostima za povećanje nemačkog prisustva u Preševskoj dolini i pružanja konkretne pomoći“, kaže on.

Sa kosovskim ambasadorom Cufajem se diskutovalo o „važnosti uključivanja dijaspore Preševske doline u aktivnosti ambasade Kosova u Berlinu“, naveo je Kamberi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *