Staniša iz Božinjevca i Vlasta iz Sveta Petke kumovi na slavi manastira Prohor Pčinjski (FOTO)

Bujanovac, 4. novembar 2019. (foto Eparhija Vranjska) – Staniša Cvetković iz Božinjevca i Vlasta Stojilković iz Sveta Petke kod Bujanovca, kumovi su ovogodišnje slave Prepodobnog Prohora Pčinjskog, koja je u istoimenom manastiru počela u navečerje praznika, 31. oktobra, svenoćnim bdenijem koje je služio episkop vranjski Pahomije, uz sasluženje sveštenoslužitelja Eparhije vranjske i gostiju iz drugih Eparhija SPC.

Bdeniju u najvećem pravoslavnom hramu na jugu Srbije koji pripada opštini Bujanovac, prisustvovao je i arhiepiskop ohridski Jovan.

Na sam dan praznika svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop bregalnički Marko, uz sasluženje episkopa stobijskog Davida i domaćina episkopa vranjskog Pahomija, kao i sveštenoslužitelja Eparhije vranjske i gostiju iz drugih Eparhija SPC.

Kako je objavila Eparhija Vranjska, nakon toga, prisutnima se kratkom besedom obratio i domaćin – Episkop Pahomije, ujedno čestitajući manastirsku slavu bratstvu manastira, kumovima slave i svima prisutnima, zahvalivši se Njegovom Blaženstvu Arhiepiskopu Jovanu i Preosvećenim Episkopima Marku i Davidu, što su svojim prisustvom uveličali ovo toržestveno i molitveno sabranje.

Episkop Pahomije je ujedno i najavio da ova drevna svetinja sledeće godine obeležava jubilej – 950 godina svoga postojanja, ukazavši i o potrebi da se isti obeleži na dostojanstven način.

Pored velikog broja građana i gostiju, obeležavanju manastirske slave prisustvovale su i mnoge ličnosti iz javnog, političkog i crkvenog života.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *