NSA u Beogradu predstavio Strategiju 2020-2025: Katalog albanskih imena i digitalni muzej prioriteti

Bujanovac, Beograd, 7. novembar 2019. – Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) predstavio je delove „Stategije 2020-2025“ iz četiri oblasti u kojima NSA ima ovlašćenja: službena upotreba jezika i pisma, informisanje, obrazovanje i kultura.

Strategija, koju je Mustafa prezentovao u Koordinacionom telu u Beogradu, između ostalog predviđa štamapanje Kataloga najčešćih albanskih imena i prezimena, ispisivanje naziva ustanova i ulica dvojezično i upotrebu albanskog jezika u javnim institucijama, unapređenje informisanja albanske manjine kroz pružanje podrške proizvodnje medijskih sadržaja na albanskom jeziku i profesionalizaciji medijskih radnika.

U segment obrazovanja izdvojene su tri teme: Obezbeđivanje udžbenika za osnovne i srednje škole, stručno usavršavanje i profesionalni razvoj nastavnika koji izvode nastavu na albanskom jeziku i priznavanje diploma.

Iz oblasti kulture nagalašene su teme izgradnja internet platform “Digitalni muzej”, dopunjavanje knjižnog fonda na albanskom jeziku u javnim biliotekama u tri opštine i osnivanje Zavoda za kulturu.

Sastanak je organizovalo KT za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa uz podršku misije OEBS, Prvom u nizu sastanaka, prisustvovali su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnloškog razvoja, Ministarstva državne uprave i lokalane samouprave, Ministarstva kulture i informisanja, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Službe Koordinacionog tela, Zavoda za unapređenjivanje obrazovanja i vaspitanja i predstavnici OEBS-a.

„U konstruktivnoj atmosferi, predstavnici ministarastava i institucija saglasili su se da je ova vrsta koordinacije neophodna i u daljem radu, kako bi se unapredio položaj albanske nacionalne manjine u svim životno važnim segmentima“, saopšteno je iz KT.

Predstavnici svih državnih institucija na ovom sastanku saglasisli su se da će pružiti punu i neophodnu podršku u realizaciji Strategije NSA.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *