Rama: Političari u prištini zbog svojih interesa ugrožavaju interese Albanije

Bujanovac, Tirana, 13. novembar 2019. (foto Top channel) – Političari u Prištini ugrožavaju spoljnu politiku Albanije zarad svojih unutrašnjih političkih interesa, prenosi Kosova Pres izjavu Edija Rame.

Kako je za Top channel rekao premijer Albanije, oni to rade suprotstavljanjem zajedničkoj inicijativi za stvaranje balkanskog „mini-Šengena“.

Rama je rekao da je dugo objašnjavao Aljbinu Kurtiju, lideru Samoopredeljenja i kandidatu za premijera, u čemu je značaj procesa „mini-Šengena“ i da bi bio veoma iznenađen ako on to ne razume, jer je, kako je dodao, Kurti dovoljno inteligentan.

Rama je istakao da “balkanski Šengen” kao ideja i pojam potiče od Fatosa Nanoa i da je to tada shvaćeno kao ludost.

-Kada sam prvi put govorio o “balkanskom Šengenu”, podigao sam sve talase zabrinutosti i glasove protiv, od Beograda do Brisela i Vašingtona, a ono što se čulo u javnosti bilo je daleko manje od onoga što sam čuo direktno iz Brisela i Vašingtona, takođe i od drugih partnera doživljavan je kao provokacija zbog otvaranja granice sa Kosovom”, rekao je Rama, prenosi Kosova Press.

Po njegovim rečima, sada nema prigovora da se o tome razgovara.

-I predsednik Srbije je preduzeo veliki i težak korak u vezi sa tim i ukinuo veto o granicama za kretanje ljudi, rekao je Rama i zapitao „da li ovi žele da uklone granicu ili će nastaviti da je uklanjaju kroz neuklanjanje“.

-Ukloniću albansku granicu sa Kosovom i daću Albancima sa obe strane granice priliku da pređu Morinu kao da idu iz Prištine u Đakovici ili iz Leže u Drač, da ne vide tu ništa i da ne čekaju u dugim kilometarskim kolonama tamo. Ovo je vrlo jednostavno. Ako se bavimo sadržajem, sav sadržaj ove inicijative ne zasniva se samo na saglasnosti već i na interesu običnih ljudi svih zemalja, izjavio je Rama.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *