Vredne ruke: Uživanje uz đakonije srpske i albanske kuhinje (FOTO)

Piše: N. Stevanović

Bilo je i slatkiša, čuvenih “padobranaca”: Slađana Nikolić

Bujanovac, 15. novembar 2019. “Vredne ruke” završene u četvrtak izložbom jela srpske nacionalne kuhinje, nisu takmičenje, ali se sa sigurnošću može reći da su sve domaćice-izlagači pobednice ove tradicionalne manifestacije, organizovane povodom Dana Doma kulture „Vuk Karadžić“ u Bujanovcu.

Šest vrednih srpskih domaćica i isto toliko albanskih dan ranije svojski su se potrudile da mnogobrojnim posetiocima priušte eksploziju boja i ukusa, pravi gastronomski užitak, pripremajući tradicionalne gurmanluke, toliko ukusne da su “degustatori” imali pune ruke posla.

-Moja prija i ja smo pripremile pogaču, pasulj, sarmice, kiflice od pečenke, kupus kifle, pitu od heljdinih kora, razne rolate i salate, a bilo je i slatkiša, čuvenih “padobranaca”. Koliko je bilo ukusno to što smo pripremile valjda najbolje pokazuju prazni tanjiri po završetku ove predivne manifestacije, rekla je za naš portal Bujanovčanka Slađana Nikolić.

Drugo i završno veče “Vrednih ruku” proteklo je u znaku druženja i dobre hrane, ali i narodnih igara koje su prezentovala deca iz KUD “Soko”.

Svojih ruku delo su izložile i Jelena Stamenković i Vesna Todorović, koje su nam rekle da su u malu salu Doma kulture došle pre svega zbog druženja i da će im ovo veče ostati u najlepšem sećanju.

-Bilo je divno i mislim da svima nama treba više ovakvih događaja, da otrgnemo od zaborava tradicionalne vrednosti, i tu ne mislim samo na hranu, kaže Vesna.

Da otrgnemo od zaborava tradicionalne vrednosti: Jelena i Vesna

Jetmir Ismaili, direktor Doma kulture i svojevrsni domaćin manifestacije, rekao je Bujanovačkim, da je ustanova, na čijem je čelu, finasirala deo troškova za pripremu hrane 12 domaćica koje su učestvovale, dodavši da smatra da je organizacija bila na najvišem nivou.

-Ovo je treća godina kako sugrađanima prezentujemo bogatstvo narodnih kuhinja našeg kraja, pre toga su “Vredne ruke” imale drugu temu. Sudeći po pohvalama i broju posetilaca za ova dva dana, mogu reći da manifestacija postaje nešto na šta možemo da budemo ponosni, istakao je Ismaili.

Posetioci su u sredu uživali u specijalitetima albanskih domaćica, koje su pripremile jela poput filija, krljana, tatlija, rovanija i samse, dok je za pesmu i igru bilo zaduženo KUD “Glas doline”.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *