Romska mahala u N. Naselju dobija dom kulture, vrtić, verski objekat ali i groblje

Piše: N. Stevanović

Prvo stiže kanalizacija

Bujanovac, 15. novembar 2019. -Planom detaljne regulacije, usvojenim na prošlonedeljnoj sednici SO Bujanovac, urbanizovana je „divlja“ mahala u Novom naselju, u kojoj žive Romi, i određene lokacije za dom kulture, vrtić, verski objekat i groblje, a za početak će se izgraditi kanalizaciona mreža.

Stanovnicima ovog naselja sada će biti omogućeno da legalizuju svoje kuće i ostale objekte i dobijaju dozvole za gradnju i parcelizaciju, rečeno je Bujanovačkim u Opštinskoj upravi.

-Plan, pored ostalog, predviđa otvaranje novih ulica, a sačinjen je na bazi predloga samih meštana, odnosno gotovo 80 odsto njihovih zahteva, iznetih tokom tri javne radionice, je prihvaćeno, rekao je Amir Džaferi, načelnik Odeljenja za urbanizam.

Plan predviđa i nove ulice: Dzaferi

Napomenuvši da nije u njegovoj nadležnosti da određuje kada će lokalna samouprava početi da realizuje plan, rekao je da je ovo prvi i jako važan korak jer pomenuto naselje praktično do sada zvanično nije postojalo.

Plan detaljne regulacije je donacija Stalne konferencije gradova i opština preko programa „Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“.

Po rečima Džaferija, planira se i rešavanje pitanja naselja „Morava 76“, drugog „divljeg“ romskog naselja.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *