Edi Rama zbog mape izdajnik na Kosovu

Bujanovac, Priština, 20. novembar 2019. (Foto Gazeta expres)- Reakcije na mapu koju je juče objavio albanski premijer Edi Rama, a na kojoj je Kosovo prikazano u granicama Srbije, u Prištini i Tirani su burne, piše Gazeta Ekspres.

Biviši albasnki premijer Salji Beriša nazvao je izdajnikom svog političkog rivala, a objavljivanje mape bezobraznim činom nacionalne izdaje.

Vršilac dužnosti premijera Kosova Ramuš Haradinaj, na konferenciji za medije, povezao je objavu mape sa balkanskim “mini Šengenom” nazvavši tu ideju epicentrom ruskog i kineskog uticaja.

Istoričar Jusuf Budžovi je predložio da se Rama proglasi „persona non grata“ na Kosovu.

S druge strane, funkcioner DSK Arben Gaši kaže da čak i ako je ovo greška ,  Rami neće biti oprošteno.

„Ne oprašta se čak i ako je nenamerno. Ne sme premijer Albanije da napravi takve greške“, rekao je Gaši.

Univerzitetski profesor Milazim Krasnići, napisao je da je Rama namerno objavio mapu jer pokušava da provocira.

„Edi Rama nije pogrešno postavio mapu, samo je provocirao. Svako ko poznaje njegov arogantan i osvetoljubiv stil lako će razumeti njegovu provokaciju. Tom prilikom Rama je preneo svoju arogantnu ideju: ako ne volite ‘mini Šengen’, onda ste u Srbiji“, rekao je on.

Gazeta Ekspres piše da je više od pet sati stajao objavljen video snimak na zvaničnoj Fejsbuk stranici albanskog premijera, a on se još uvek nije oglasio da reaguje na aferu sa mapom.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *