Tončev o proneveri novca SPS: Taj radnik je vežbao moj potpis

Bujanovac, Surdulica, 20. novembar 2019. (Foto Bujanovačke)- Nakon hapšenja administrativnog radnika SPS-a u Surdulici koji je proneverio više od 4 miliona dinara iz stranke, oglasio se i Novica Tončev predsednik Opštinskog odbora surduličkih socijalista, rekavši da je reč o legalnom novcu koji je odbor SPS-a u Surdulici zaradio izdavanjem u zakup svog poslovnog prostora mobilnim operaterima za postavljanje antena, prenose Južne vesti.

On dodaje da će SPS pravno tražiti naknadu štete do zadnjeg dinara.

Prema rečima Tončeva, sve transakcije obavljene su ekspresno u danima kada stranački računi nisu bili u blokadi i niko u odboru nije znao da su zakupci platili troškove zakupa, sve dok iz Glavnog odbora nisu dobili nalog da plate poreske obaveze.

-Imamo finansijsku službu u Beogradu koja brine o stranačkoj blagajni i verovao sam da se novac od zakupa sliva na centralni račun stranke. Ništa mi nije bilo sumnjivo, sve dok nisam video falsifikovane fakture za robu i usluge koje nikada nismo dobili i izveštaje banke na kojima su evidintirane transakcije. Iznenadio sam se kada smo u fioci radnog stola zaposlenog pronašli ceo blok od stotinu blanko naloga za prenos na kojima je nevešto uvežbavan moj potpis – kaže Tončev.

On dodaje da je pronevera otkrivena u stranci sredinom prošle godine, nakon čega je obavešten lider SPS-a Ivica Dačić i formirana tročlana komisija da utvrdi način zloupotrebe i visinu štete. Službenik je, kako kaže, tada otpušten, a krivična prijava u ime stranke predata novembra prošle godine Tužilaštvu u Nišu.

Tončev je, kako kaže, razgovarao sa bivšim radnikom koji mu je rekao da nema nameru da novac vrati SPS-u, da je sve potrošeno i da će angažovati advokata.

Pored 51-godišnjeg administrativnog radnika koji je plaćao fiktivne račune za navodno isporučeni reklamni materijal i usluge štampanja i snimanja video-materijala, što je stranku koštalo 4,4 miliona dinara, uhapšeni su i vlasnici firmi koji su učestvovali u proneveri i koji se terete za pranje novca.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *