Ministar Cakaj: Albanski lideri spremni na kompromis

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, Tirana, 22. novembar 2019. Ministar spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj oglasio se nakon sastanka u Tirani sa predstavnicima Albanaca na jugu Srbije, nijednom rečju ne spomenuvši zajednički nastup albanskih stranaka na parlamentarnim izborima u Srbiji, nagovestivši, međutim, da bi moglo doći do dogovora.

„Izuzetno  sam ponosan na njihovu spremnost da prevaziđu unutrašnje razlike u službi glavnih nacionalnih ciljeva”, jedino je što bi se moglo dovesti u vezu sa  nastojanjima Cakaja da ubedi političke lidere Albanaca da na republičke izbore izađu sa zajedničkom listom.                                       

Kako su Bujanovačke ranije objavile, Cakaj je u četvrtak okupio šefove stranaka i funkcionere kako bi razgovarali upravo o ovoj temi.

Međutim, saznali smo i da na sastanku nije došlo do konsenzusa.

Ministar je u objavi na FB naveo  da su razmenjena mišljenja o brojnim pitanjima, poput “pasivizacije prebivališta u Preševskoj dolini, koja nije samo društveni pristup koji isključuje život, već i  znatna šteta za tamošnju demokratiju“.

“Proporcionalna uključenost na svim nivoima državnih institucija ostaće pitanje na koje ćemo stalno zajednički ukazivati, dok udžbenici u osnovnim i srednjim školama i nesmetana upotreba nacionalnih simbola nisu samo u službi očuvanja  identiteta, već su uslov opšteg razvoja tog područja”, kaže Cakaj.

Među političkim predstavnicima Albanaca sa kojima je Cakaj razgovarao bili su Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac i Partije za demokratsko delovanje (PDD), Šćiprim Arifi, prvi čovek Preševa i lider Alternative za promene (AP), Nagip Arifi, predsednik Demokratske partije (DP), Arber Pajaziti, šef AP u Bujanovcu i Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA).




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *