Veber: Nastavak dijaloga bez razmene teritorija

Bujanovac, 22. novembar 2019. (foto Kosovo Online) – Na Zapadu ima još snaga koje se zalažu za razmenu teritorija, smatra nemački politički analitičar Bodo Veber, ocenjujući da dok Priština ne bude sigurna da se neće razgovarati o toj temi, niko ne može ubediti kosovsku vladu, ni sadašnju ni buduću, da ukine taksu na uvoz robe iz Srbije.

“Zato sam i rekao da bez nekog ozbiljnog ‘resetovanja’ pregovora u kom se mora vratiti na prvobitni originalan okvir političkog pregovora, a koji ne uključuju razmenu teritorija, neće doći do pokretanja političkog dijaloga, a bez toga neće doći do ukidanja takse, ili možda čak ni do suspenzije“, rekao je Veber za Kosovo Online.

On je istakao da je „samo uvođenje taksi tržišno, odnosno formalno pitanje, ali je to de fakto bila politička odluka kao vid otpora kosovske vlade protiv inicijativa o razmeni teritorija koje su dolazile iz Beograda, ali i kosovskog predsednika“.

Analitičar iz Berlinskog saveta za politiku demokratizacije naglašava da se mora postići okvir u kojem će se jasno znati dokle će ići ti pregovori i kakav će biti konačni sporazum, a koji ne može uključiti nikakvu razmenu teritorija ili podelu.

Veber smatra da je i dosadašnje vođenje dijaloga bilo pogrešno.

„Mislim da se videlo da su ti pregovori vođeni u potpuno pogrešnom pravcu, sa odgovornošću i glavnog pregovarača evropske unije gospođom Frederikom Mogerini. Zato smatram da se ne može doći do novih pokretanja pregovora bez neke vrste ‘resetovanja’ dosadašnjih razgovora koji će morati početi sa dogovorom oko nekog pregovaračkog okvira. Bez takvog pregovaračkog okvira, koji se mora dogovoriti…ne verujem da će se uopšte i razgovarati po pitanju tarifa koje su postale glavna kočnica na svoj način“, rekao je Veber.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *