Analiza: Ni Priština više ne podržava pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe

Bujanovac, 3. decembar 2019. Albanski politički lideri iz Preševa i Bujanovca prethodnih dana ponovo su pokrenuli temu statusa Albanaca u ovom delu Srbije, i uz pozivanje na rezultate referenduma iz 1992. godine aktuelizovali ideju o pripajanju Kosovu, kao i zahtev da se ovo pitanje uvrsti u dijalog Beograda i Prištine.

Predsednik Demokratske partije Albanaca u Preševu Ragmi Mustafa i predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi proteklih dana su kroz iznete stavove u javnosti podgrejali priču o statusu albanske zajednice i ukazali na ono što planiraju, piše portal Kosovo Online.

     

Između ostalog, moglo se čuti i da nisu sasvim zadovoljni podrškom koju za ideju pripajanja Kosovu u poslednje vreme dobijaju iz Prištine.

-U poslednje vreme došlo je do frustracija u politici Kosova i taj naš zahtev se izbegava zbog toga što Srbija može tražiti nešto zauzvrat, rekao je Mustafa.

Politički analitičar iz Prištine Fadilj Ljepaja ocenjuje za Kosovo Onlajn da zahtevi lidera Albanaca iz Preševske oblasti za pripajanje Kosovu imaju za cilj da ponovo aktuelizuju pitanje promene granica.

-Nakon što je propala ideja Hašima Tačija, Aleksandra Vučića i Edija Rame oko promene granica, lideri Albanaca iz Preševa pokušavaju pred buduću Vladu Kosova da stave drugorazredne probleme. To su nepostojeći problemi. Oni žele da aktiviraju svoje ideje kaobajagi za rešenje odnosa između Albanaca u regionu kroz jedan vid normalizacije odnosa Kosova i Srbije, smatra Ljepaja.

Prema njegovim rečima, ideje albanskih lidera iz Preševa, Bujanovca i Medveđe su zapravo deo plana pojedinih političara za promenu granica.

“Mislim da se u igru ubacuju preševski lideri, da se postavi pitanje o razgraničenju, ne poštujući sadašnje granice između Kosova i Srbije”, navodi Ljepaja.

Komentarišući stav Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija da građani Kosova imaju pravo da se na referendumu izjasne o ujedinjenju sa Albanijom, Ljepaja kaže da je bilo kakvo prekrajanje granica otvaranje “Pandorine kutije” i izvor konflikta.

Reagujući na izjavu Mustafe, da će Albanci iz tri opštine na jugu Srbije tražiti realizaciju referenduma iz 1992. i ujedinjenje sa Kosovom, predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković je podsetio da je Mustafa bio prisutan u Preševu kada su najviši albanski zvaničnici potvrdili da su Albanci sa juga građani Srbije.

Ragmi Mustafa je bio prisutan u Preševu kada je premijer Albanije Edi Rama rekao isto što i tadašnji predsednik Albanije Bujar Nišani, kao i Iljir Meta u Medveđi, da su Albanci iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa građani Republike Srbije. Da svoja prava treba da ostvaruju u organima Srbije i da se prema njima primenjuju zakoni Srbije, kao i međunarodne konvencije o nacionalnim manjinama. Ja tu nemam šta da dodam, poručio je Stanković. 

On je podsetio da su u prethodnom periodu, svi koji su potezali pitanje referenduma iz 1992. i zalagali se za pripajanje te tri opštine Kosovu, izgubili izbore i prešli u opoziciju.

 

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *