fbpx

Dečanski monasi odneli pomoć u Albaniju

Bujanovac, Dečani, Drač, 4. decembar 2019. (Foto SPC)-Dečanski monasi posetili su Drač i Tiranu kako bi ugroženima u poslednjem razornom zemljotresu u Albaniji uručili pomoć u novcu i namirnicama, saopšteno je u sredu iz manastira Visoki Dečani.

U saopštenju iz manastira Visoki Dečani, navodi se da su protosinđel Andrej i jeromonah Petar, posetili pravoslavnu braću i sestre u Draču i Tirani koji su ovih dana u teškim okolnostima zbog nedavnih razarajućih zemljotresa, prenosi Kosovo-online.

Najpre su posetili Teološku akademiju i sirotište Sv. Vlasija i manastir Sv. Mironosica blizu Drača.

“Naši monasi su im uručili pomoć u novcu i namirnicama jer se u prostorijama ovog manastira i Akademije svakodnevno hrani i boravi više od 200 ljudi i dece (i hrišćana i muslimana) koji su zbog zemljotresa ostali bez krova nad glavom”, navodi se u saopštenju.

Monasi su, kako se precizira, preneli solidarnost pravoslavnih hrišćana Eparhije raško-prizrenske, i istovremeno podseća da je, dva dana nakon razornog zemljotresa, poruku solidarnosti uputio i patrijarh srpski Irinej.

Isto je uradio i episkop Teodosije, koji je pokrenuo širu akciju prikupljanja humanitarne pomoći, koja će, uskoro biti upućena za narod Albanije, navodi se u saopštenju.

Pomoć je uručena uz blagoslove episkopa Teodosija i igumana manastira Visoki Dečani, Save.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.