Mlade robotičarke iz Vranja druge na svetu

Bujanovac, Vranje, 4. decembar 2019. (foto Javniservis.net) – Učenice osmog razreda OŠ ”Svetozar Marković” u Vranju, Leonora Ristić i Anđela Ristić, pod vođstvom mentora Saše Ristića, osvojile su drugo mesto u kategoriji Tehnički izazov na Svetskom robotičkom takmičenju u Guangdžouu, održanom od 29. novembra do 1. decembra.

Prema pisanju portala javniservis.net, u konkurenciji od 50 timova iz svih delova sveta one su uspele da naprave odličnu kombinaciju mehaničkog rešenja robota i upravljačkih sposobnosti zahvaljujući kojoj su dospele u sam vrh MakeX robotičkog svetskog takmičenja.

Ovogodišnjom temom takmičenja pod nazivom Čuvar grada organizatori su želeli da vide rešenja u kojima će robot svojim aktivnostima uticati na uređenje grada, ali i saradnju suparničkih timova od koje je zavisila uspešnost urađenih zadataka, navodi ovaj portal.

U generalnoj konkurenciji na takmičenju u Guangdžouu učestvovalo je preko 200 timova iz celog sveta, a tim Srbije zauzeo je odlično 48 mesto, dok su se tri tima iz Hrvatske našla na 5, 28. i 45. mestu, a učenici iz Gračanice na 49. mestu, čime su se sve ekipe iz regiona našle u 50 najboljih.

Leonora i Anđela plasirale su se na svetsko takmičenje u Kini tako što su se na Evropskom otvorenom prvenstvu u Zagrebu održanom u oktobru borile u konkurenciji sa još četiri škole iz Srbije, ali i u evropskoj konkurenciji sa 90 timova iz celog regiona i Evrope.

Učešće takmičara i takmičarki na evropskom i svetskom MakeX takmičenju omogućilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a zahvaljujući programu Bitka za znanje koji u Srbiji sprovodi Fond B92, a putem kojeg je 431 škola u Srbiji dobila 2.155 edukativnih mBot robota.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *