OŠ “B. Radičević” u projektu EU, u goste stižu deca iz inostranstva

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 12. decembar 2019. -Osnovna škola “Branko Radičević” u Bujanovcu od ponedeljka do srede biće domaćin učenicima iz Španije, Poljske, Rumunije i Turske, nakon što je program za obrazovanje Evropske unije Erazmus+ prepoznao vrednosti i odobrio projekat Motivation III – 21st century students”, koji su kreirali nastavnici bujanovačke škole Maja Antić-Jovanov, Marija Trajković, Ivana Stojanović i Slađan Kitanović.

Učenicima OŠ “Branko Radičevićće biti omogućeno da svoje znanje i sposobnosti razvijaju i nadograđuju u partnerskim školama u Rumuniji, Poljskoj, Španiji i Turskoj, a kao škola koordinator upravo će bujanovačka škola otvoriti program i biti domaćin prve razmene tokom koje će đaci imati prilike da ugoste svoje vršnjake iz pobrojanih zemalja, već naredne nedelje.

Brankovciće tako razvijati kreativnost, raditi na suočavanju sa multikulturalizmom u odeljenju, obogatiti znanje jezika, a nastavnici, pored ostalog, razvijati  tehnike za povećanje motivacije učenika pripadnika manjinske grupe i biti upoznati sa inovativnim metodama interkulturalnog poučavanja, kao i da primenjuju naučene metode u nastavi.

Prijavu smo podneli marta meseca i iskreno, nismo se mnogo nadali jer su projekte uglavnom dobijale škole koje već imaju slična iskustva i iza sebe uspešno realizovane projekte ovog tipa. Međutim, naša volja i želja da budemo deo Erazmusa+ je prepoznata i naš projekat je odobren, što je fenomenalan uspeh škole, kaže koordinatorka Maja Antić Jovanov, profesorka francuskog jezika u OŠ “Branko Radičević”.

Projekat traje 18 meseci i, kako kaže,  odgovoriće na još jednu potrebu škole internacionalizacija, odnosno izgradnja međunarodne prepoznatljivosti škole.

-Sa kolegama smo uvideli mogućnost da uvodjenjem projekta ovakvog nivoa pokažemo da ova škola ima resurse i ljude koji žele da donesu nešto novo i iznad svega korisno za školu. Cilj je da postignemo bolje međukulturalne i jezičke kompetencije i nastavnika učenika, i upoznamo evropske dimenzije i evropski sistem obrazovanja, kaže Antić Jovanov.

Projekat, po njenim rečima, treba da doprinese izgradnji kapaciteta škole za međunarodnu saradnju, kao i mogućnosti da se nosi sa novim izazovima.

Kroz organizovanje aktivnosti za učenike, ova partnerstva će takođe promovisati inkluziju i toleranciju, što su prioriteti Pariske deklaracije, kaže profesorka.

Ona dodaje da će, pored uticaja na bujanovačku školu, aktivnosti uticati i na lokalnu zajednicu i druge škole.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *