fbpx

Haradinaj: U Hag su me zvali jer se protivim razmeni teritorija

Vršilac družnosti premijera Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je kako pozivanje u Specijalni sud u Hagu povezuje sa svojim stavovima o raznim pitanjima poput protivljenju ideji o razmeni teritorija.

On je ocenio je da Specijalni sud u Hagu sprovodi selektivnu pravdu što nikako nije dobro za sve žrtve, piše Euobzerver.

“Zalažem se za pravdu za sve žrtve, ne razlikujući ih po nacionalnoj pripadnosti. Protivim se selektivnoj pravdi”, rekao je Haradinaj u intervjuu za Euobzerver.

On je takođe naveo da za kredibilitet Kosova nije dobro da se premijer poziva na saslušanje u Specijalni sud, dodajući da činjenica da ga je sud pozvao zbog ispitivanja u vezi sa navodima koje je Haški tribunal već dva puta odbacio ukazuje na to da u “Hagu ima nečeg trulog” i da to “ne liči na vladavinu zakona već na političko gonjenje”.

“Povezujem to sa mojim stavom o različitim pitanjima, poput razmene teritorija”, rekao je on, podsetivši da se usprotivio ideji o razmeni severa Kosova za prostor na jugu centralne Srbije gde žive Albanci. Tu ideju podržavaju u nekim međunarodnim krugovima verujući da bi ona mogla da doprinese dogovoru.

Haradinaj je naveo i da bi pokušaj promene granica prema etničkoj liniji “bio poziv na povratak sukobima iz prošlosti”.

“Ta ideja je izuzetno opasna za Kosovo i za stabilnost celog regiona Zapadnog Balkana”, rekao je Haradinaj.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.