Srbi u Albaniji srećni zbog dobrih odnosa Srbije i Albanije

Bujanovac, 24. decembar 2019. (Foto ilustracija N1) – Predstavnici Srba u Albaniji smatraju da će realizacija inicijative sprskog predsednika Aleksandra Vučića o uklanjanju prepreka za slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga „mini Šengen“ između Srbije, Albanije i Severne Makednije, biti korisna kako za njih, tako i sve građane Albanije i da će doprineti približavanju dva naroda, piše Tanjug.

Ističu da će uticati na ekonomski napredak građana ovih zemalja, ali i na ostvarivanje više prava građana u političkom smislu.

“Srbi iz Albanije bi imali veliku korist od takve vrste saradnje, a verujem i građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Svaki slobodan protok robe i kapitala utiče i na život i na ekonomiju ljudi”, smatra predsednik udruženja „Sveti Jovan Vladimir“ iz Skadra Zoran Ajković.

Ideju zdušno podržava i predsednik udruženja Srba „Morača-Rozafa“, takođe iz Skadra, Pavle Jakoja Brajović, koji kaže da je to udruženje promoter ovakvih i sličnih aktivnosti između Srbije i Albanije, kao i svih zemalja na Balkanu.

“Bilo šta da rade u međusobnom interesu zemlje na Balkanu, to je sve u korist građana. Takva vrsta saradnje će poboljšati i pložaj i život Srba u Albaniji”, kazao je Brajović.

On posebno ističe da su Srbi u Albaniji veoma srećni kada se odnosi Srbije i Albanije razvijaju u smeru uzajamne saradnje, pomažući jedni drugima i veruje da je, kako kaže, konačno došlo vreme da se stavi tačka na međusobne tenzije između Srbije i Albanije kakve su postojale poslednjih 100 godina.

“Mi Srbi iz Albanije na svojim plećima smo izneli svu tugu i nesreću srpsko-albanskih odnosa u poslednjih 100 godina”, poručuje on.

Predsednik novoformiranog udruženja Srba u Tirani “Skadarlija” Salko Ferezaj Brajović veruje da je inicijativa o „malom Šengenu“ dobra ne samo za srpsku i crnogorsku manjinu koja živi u Albaniji, nego i za same Albance, kao i ostale manjine koje žive na ovom prostoru.

“Ova inicijativa svakako bi doprinela poboljšanju ekonomske situacije svih građana, ne samo manjina”, kazao je Ferezaj-Brajović.

Predsednik Srbije Vučić zajedno sa premijerima Severne Makedonije i Albanije Zoranom Zaevim i Edijom Ramom sastao se u Tirani povodom daljih koraka u realizaciji inicijative o „mini Šengenu“.

Povodom ove inicijative Vučić, Rama i Zaev prvi put su se sastali u Novom Sadu početkom oktobra, nakon čega je usledio drugi sastanak sredinom novembra na Ohridu i treći 20. i 21. decembra u Tirani

Ne postoji precizan podatak o broju Srba u Albaniji, ali se procenjuje da ih ima oko 30.000.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *