Niniju 4 godine zatvora

Bujanovac, Niš,  27. decembar 2019. (Foto Južne vesti)- Jovica Stefanović Nini, niški biznismen rodom iz okoline Bujanovca (Bratoselce) osuđen je pred Višim sudom u Beogradu na 4 godine zatvora nepravosnažno zbog zloupotrebe službenog položaja u fabrici lekova Jugoremedija.

Prema pisanju Južnih vesti, firme preko kojih je svojevremeno i privatizovao fabriku lekova dužne su da plate više od 865 miliona dinara.

Privatizacija Jugoremedije bila je jedna od 24 sporne privatizacije o kojima je pisao Savet za borbu protiv korupcije na čelu sa pokojnom Vericom Barać, a zainteresovana je bila i Evropska unija, prenose JV.

Posle godina odugovlačenja i raspisivanja poternice za niškim biznismenom Stefanovićem, Viši sud u Beogradu doneo je presudu u slučaju zloupotrebe položaja u ovoj fabrici lekova zbog čega je Nini sa saradnicima uhapšen 2012. godine. Na ovu presudu osuđeni ima pravo žalbe Apelacionom sudu.

”Viši sud u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal je dana 25. decembra 2019. godine, doneo i javno objavio presudu kojom je OGLASIO KRIVIM okrivljenog Jovicu Stefanovića zbog krivičnog dela zloupotreba ovlašćenja u privredi u produženom trajanju iz člana 238 stav 2 u vezi stava 1 tačka 4 Krivičnog zakonika u vezi člana 61 Krivičnog zakonika, pa ga je osudio na kaznu zatvora u trajanju od 4 (četiri) godine u koju kaznu mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru počev od 07.11.2012. godine, pa do 06.09.2013. godine” – piše na sajtu Suda.

Istom presudom saradnici su oslobođeni, a dve Stefanovićeve firmeJaka 80 i MD “Nini” d.o.o. dužne su da plate više od 865 miliona dinara na ime nezakonito stečene imovinske koristi, a za to imaju rok od 90 dana.

Sam Stefanović mora da plati sudske troškove u iznosu od oko 2,1 milion dinara.

Bio je “učesnik” i makedonskih političkih (ne)prilika, jer ga je tadašnja makedonska opozicija optuživala da je umešan u korupcionašku aferu sa tadašnjim premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim.

Pre 2000. godine posedovao je pravu poslovnu imperiju u Nišu gde su radili i mnogi Bujanovčani.

Kompletan tekst pročitajte na sledećem linku:

https://www.juznevesti.com/Hronika/4-godine-zatvora-za-Ninija-u-slucaju-Jugoremedija.sr.html




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *