I Bujanovčani na molebanu zbog Crne Gore

Bujanovac, Vranje, 11. januar 2020. (foto Vranje news) – Na molebanu i litiji u Vranju, koje je organizovala Eparhija vranjska u petak uveče kao znak podrške u borbi za spas srpskih svetinja i čin solidarnosti sa verujućim narodom Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, po procenama lokalnih medija okupilo se par hiljada ljudi.

Moleban je služen u gradskoj Crkvi Svete Trojice nakon čega je usledila litija centralnim gradskim ulicama.

-Uz svoj narod i crkvu u borbi protiv otimanja srpskih svetinja u Crnoj Gori stali su i Vitezovi iz borilačkog kluba Knez Lazar iz Bujanovca – rekao je Bujanovačkim predsednik kluba Milan Nakić, koji je predvodio Bujanovčane u litiji.                                                                       

Tokom trajanja molebana unutar hrama i u crkvenoj porti viđen je veći broj političara iz vrha lokalne vlasti, stranačkih funkcionera SNS-a, SPS-a, JS-a, Srpske desnice i Dveri, kao I određeni broj sportista iz FK Dinamo, MMA kluba Gladiator i drugih sportskih kolektiva na čelu sa trenerom Dinama Draganom Antićem Reckom, prenosi Vranje news.

Dok je od sveštenih lica i vernika demonstrirana smernost i tiha podrška pravoslavnoj braći u Crnoj Gori, uz isticanje ikone Bogorodice Trojeručice i moštiju Svetih surduličkih mučenika, grupa iza čela povorke skandirala je „Milo lopove ne damo ti svetinje“, „Crna Gora i Srbija to je jedna familija“ i „Kosovo je srce Srbije“, noseći transparent „Ne damo vam svetinje“.

Pred kraj litije su uz petarde zapaljene i baklje na centralnom gradskom šetalištu, uprkos molbama da ceo događaj protekne bez pirotehnike i drugih navijačkih rekvizita.                                 

Vladika Pahomije je tokom molebana rekao da se „verni narod Vranja okupio da se osvesti i prosvetli da i on treba svoju veru da svedoči kao što je vernici u Crnoj Gori svedoče – javno“.

– Zbog toga i litija ulicama Vranja, da pokažemo solidarnost sa braćom i sestrama u Crnoj Gori, da istraju na putu svedočenja Hrista raspetoga i vaskrsloga – rekao je vladika Pahomije.

Nedavno usvojeni Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori dovodi u pitanje pravo svojine nad manastirima i crkvama Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *