Zagađenje vazduha: Bujanovac vazdušna banja u odnosu na druge gradove u Srbiji

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 15. januar 2020. -Sa indeksom 72, kojim se prikazuje prisustvo PM 2.5 štetnih čestica – takozvane „sitne prašine“, vazduh u Bujanovcu u sredu ujutru je „umereno“ zagađen, pokazuju podaci sajta „Airvisual“, koji mediji najčešće uzimaju za referencu prilikom prikaza zagađenja vazduha u gradovima Srbije.

Prema istom izvoru, Beograd je u sredu 15. januara bio 7. najzagađeniji grad na svetu.

Dok „gore“ društvene mreže i svakodnevno se izveštava o opasnosti od vazduha koji udišu stanovnici velikih gradova u zemlji, Bujanovčani izgleda nemaju previše razloga za brigu – jer je nivo aerozagađenja „umeren“.

Poređenja radi, u isto vreme u Nišu je indeks zagađenja 182, pa „Airvisual“ vazduh u ovom gradu kategoriše kao „nezdrav“ i preporučuje obavezno nošenje zaštitnih maski tokom boravka na otvorenom.

Mnogo bolja situacija je, na primer, u Prištini, gde je u sredu ujutru izmeren indeks od 88, što, kao i u Bujanovcu, znači da je zagađenje samo „umereno“.

Za ovu kategoriju aerozagađenja, odnosno nivo štetnih čestica u vazduhu, „Airvisual“ ne nudi posebne preporuke, osim zatvorenih prozora, odnosno uzdržavanja od provetravanja.

Inače, u Bujanovcu nema merne stanice koja bi pružila parametre za nivo zagađenja predstavljen na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

U Objedinjenom prikazu automatskog monitoringa kvaliteta vazduha u Srbiji najbliža merna stanica Bujanovcu je u Vranju, i po njihovim parametrima u komšiluku je vazduh u sredu ujutru „odličan“.

Ipak, po „Airvisual“-u nije baš tako, jer je na ovom sajtu indeks zagađenja u Vranju 51, što takođe spada u „umereno“ zagađenje, ali može se pretpostaviti da do razlike dolazi zbog različitih metoda klasifikacije.

Kako kažu stručnjaci, uzrоci аеrоzаgаđеnjа su kućnа lоžištа, grејаnjе fоsilnа gоrivа, vеliki brој mоtоrnih vоzilа, sаgоrеvаnjе lignitа niskоg kvаlitеtа, nеrаciоnаlnо i nееfikаsnо trоšеnjе еnеrgiје, nееfikаsnе tеhnоlоgiје sаgоrеvаnjа fоsilnih gоrivа, nеаdеkvаtnо оdržаvаnjе industriјskih pоstrојеnjа slično.

Na zagađenje posebno utiču niske temperature, visoki vazdušni pritisak i uspostavljanje temperaturne inverzije do koje dolazi kad sloj hladnog vazduha iznad zemlje ne dozvoljavaza grejanom i zagađenom vazduhu da ode u atmosferu.

Zaštitnik građana u Srbiji Zoran Pašalić pokrenuo je u ponedeljak postupak kontrole Ministarstva zaštite životne sredine.

Kako navodi ombudsman, ministarstvo „u dužem vremenskom periodu nije sprovelo nijednu konkretnu merupovodom žalbi građana na zagađenost vazduha.

Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan rekao je da će državu smanjenjezagađenja koštati 2.4 milijarde evra, kao i da ćeod januara početi provere da li su lokalnesamouprave usvojile planove za smanjenjeaerozagađenja.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *