Direktor Komunalca: Iskustvo penzionisanog pravnika je presudno

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 17. januar 2020. Opravdanje predsednika Privremenog organa JP “Komunalac” Adema Hasanija za angažovanje pravnika penzionera, bivšeg radnika preduzeća, za 800.000 dinara godišnje je “iskustvo  i poznavanje materije”, dok su milioni planirani za reviziju i izmene operativnog sistema“tehnička greška”.

Hasani je tvrdnje sindikata radnika ovog preduzeća, objavljene u Bujanovačkim, nazvao “običnim neistinama”, ipak ne negirajući da penzioner Simeon Atanasov, i pored tri pravnika u stalnom radnom odnosu u JP “Komunalac”, po Ugovoru o delu prima mesečnu apanažu od 53.000 dinara.

-On je angažovan zato što je čovek sa iskustvom u delatnosti kojom se bavimo, u toku je sa predmetima i poznaje materiju – rekao je Hasani  Bujanovačkim u četvrtak.

Odgovarajući na pitanje o “poznavanju materije” drugih pravnika, Hasani kaže da to što je Atanasov angažovan ne znači da oni nisu u toku sa predmetima, već imaju druge obaveze u “preduzeću sa 166 zaposlenih i oko 9.000 korisnika”.

Podatke o 3,2 miliona dinara planiranih za reviziju finansijskog izveštaja i 1,6 miliona za izmene operativnog sistema u 2020. godini je najpre okarakterisao kao netačne, a kada smo mu predočili da su uzeti iz zvaničnog dokumenta “Program poslovanja sa finansijskim planom JP Komunalac za 2020. godinu”, istog onog koji je usvojila lokalna skupština 30. decembra prošle godine, rekao je da se “sigurno potkrala greška”.

-Planirani troškovi po pomenutim stavkama ostaju na istom nivou kao prošle godine – naglasio je on.

To bi trebalo da znači da neće biti višestrukih povećanja troškova već se planira da za reviziju bude utrošeno oko 200.000 dinara i 50.000 više za izmene operativnog programa.

Kod planiranih troškova reprezentacije, međutim, greške nema, potvrdio je Hasani, obrazloživši povećanje za130.000 u odnosu na 2019. godinu, na ukupnih 428.000 dinara, rečima da “ako je planirano ne mora da bude i utrošeno”.

-Uostalom, trebalo bi da pogledate troškove reprezentacije mojih prethodnika – rekao je.

Povodom navoda sindikata da se radnicima ne isplaćuje topli obrok u iznosu koji je propisan Zakonom o radu, odnosno Posebnim kolektivnim ugovorom, a regres i solidarnu pomoć uopšte i ne primaju, Hasani se takođe poziva na zakon, ali i ukazuje na činjenicu da preduzeće od 2013. godine zbog loše finansijske situacije posluje pod tzv. privremenim merama.

-Plate i topli obrok obračunavamo i isplaćujemo u skladu sa Zakonom o privremenom uređivanju osnovica za isplatu plata i drugih stalnih primanja iz 2014. godine, po preporuci državnog revizora. Što se tiče regresa i solidarne pomoći, to ne možemo da isplaćujemo dok smo pod privremenim merama, jednostavno je protivzakonito. Moramo prvo da namirujemo dugovanja preduzeća, posebno ogroman dug za struju, za koji je sklopljen reprogram. Lokalna samouprava nam pomaže u tome, ali gotovo polovinu godišnjeg iznosa od 10,5 miliona dinara obezbeđujemo sami – naglasio je Hasani.

Naknadno smo utvrdili da je zakon na koji se poziva Hasani prestao da važi od 1. januara ove godine.

Sindikalisti, na drugoj strani, odbacuju tvrdnje Hasanija, insistirajući da postoje svi zakonski uslovi za isplatu regresa i svih ostalih prinadležnosti.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *