Mustafa: Zajednička lista za jači glas Albanaca

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 17. januar 2020. Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa ističe da udruženo učešće više albanskih partija iz Bujanovca i Preševa na predstojećim parlamentarnim izborima ne znači da je došlo do ublažavanja stavova i zahteva ovdašnjih Albanaca prema državi Srbiji, već ima za cilj jačanje pozicije u borbi za prava albanske zajednice.

Po rečima Mustafe, nastup albanskih partija na izborima za Skupštinu Srbije ni u kom slučaju ne zadire u deklaraciju Skupštine albanskih odbornika iz jula 2018. godine, „kojom se zahteva da pitanje rešavanja statusa Preševske doline bude uključeno u dijalog Kosova i Srbije, uz primenu principa reciprociteta u odnosu na prava Srba na Kosovu“.

-Od ove odluke očekujem da dodatno osnaži glas Albanaca u Narodnoj skupštini, u borbi za naša prava i pred državom Srbijom i međunarodnom zajednicom – ocenjuje Mustafa sporazum albanskih političkih lidera sa juga centralne Srbije  potpisan u četvrtak u Tirani.

Za ovakvu odluku je, dodaje on, bilo potrebno mnogo hrabrosti svakog lidera ponaosob, kako bi prevazišli sve nesuglasice koje su imali.

-Ipak, ima stranaka koje drugačije razmišljaju o tim izborima, bez obzira na drugačiji pristup ciljevi ostaju isti – naglasio je Mustafa.

Na jedinstvenoj izbornoj listi naćiće se kandidati Partije za demokratsko delovanje (PDD), Pokreta za demokratski progres (PDP), Alternative za promene i Pokreta za reforme Demokratske partije Albanaca.

Bujanovačke saznaju da Demokratska partija (DP) koju predvodi Nagip Arifi još uvek nije zvanično potvrdila učešće na zajedničkoj listi, dok  preševska Demokratska partija Albanaca (DPA)  sigurno neće učestvovati na republičkim izborima.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *