OŠ „Branko Radičević“: Slabo grejanje, roditelji donose radijatore

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 17. januar 2020. Dok pojedini roditelji učenika OŠ „Branko Radičević“ u Bujanovcu tvrde da se deca smrzavaju tokom nastave i dostavljaju Bujanovačkim slike termometra sa zabeleženom temepraturom od 14 stepeni u jednoj od učionica, direktor Nenad Tasić ističe da je grejanje na optimalnom nivou, uz ogradu da su mogući povremeni kvarovi.

Dugogodišnji problem grejanja u ovoj bujanovačkoj školi, bar po rečima roditelja đaka nižih razreda, ali i njihovih učiteljica, nije ni blizu prevaziđen, već deca najveći deo nastave provedu u svojim jaknama.   

-U četvrtak u 9 sati sam lično izmerio temperaturu u učionici odeljenja prvog razreda i iznosila je samo 14 stepeni, zavisi naravno od spoljne temperature i mogu sa sigurnošću da kažem da je nekad i gore stanje po učionicama –  rekao je Bujanovačkim roditelj dve devojčice, koje pohađaju prvi i treći razred.

Roditeljima, kako kaže, ne preostaje ništa drugo nego da od kuće donose različita grejna tela kako bi deci omogućili koliko-toliko normalne uslove za rad.

-Ja sam odneo u školu jedan uljani radijator, a u tom momentu od dva radijatora u učionici radio je jedan i to polovično – kaže rezignirano naš sagovornik.

Direktor Tasić, međutim, tvrdi da se situacija sa grejanjem znatno popravila u odnosu na prethodne godine, navodeći podatak da je škola za kupovinu novih radijatora i popravku starih utrošila 540.000 dinara pred početak grejne sezone.

-Kupili smo 30 novih i popravili 15 starih radijatora, uz dodatne intervencije na instalacijama. U svakoj učionici imamo po dva ispravna radijatora i smatram da smo obezbedili optimalne uslove za nastavu. Svakako da povremeno dolazi do kvarova koji prouzrokuju nešto niže temperature u nekoj od učionica, ali se odmah interveniše – kaže Tasić.                                                     

Slika termometra sa temperaturom od 14 stepeni ga je začudila, kako je rekao, jer je tokom dana kada je snimljena (četvrtak) sa grejanjem bilo sve u redu.

-Ponovo kažem, moguće su manje havarije iz raznoraznih razloga, ali reagujemo odmah. Kada su jako niske temperature uključuje se i drugi kotao, međutim moramo da vodimo računa i o potrošnji – ističe direktor.

Na naše pitanje u vezi „optimalnih uslova“ koje je pomenuo, direktor nije  precizirao koliko stepeni treba da bude, ako ne unutar cele škole onda bar u učionicama i kabinetima, da bi taj kriterijum bio ispunjen.

Govoreći o smenama po kojima se odvija nastava, temi oko koje ima mnogo nesuglasica među roditeljima učenika nižih i viših razreda, direktor je najavio da će sa početkom drugog polugođa sigurno doći do promene.

-Sada učenici razredne i predmetne nastave menjaju smene na mesec dana i tako će se raditi do kraja ovog polugođa. Nakon raspusta će menjati smene na nedelju dana – tako nam je naloženo iz školske uprave – kaže Tasić.

Ovakav način rada pozdravljaju roditelji đaka od prvog do četvrtog razreda, jer, po rečima pojedinih, obezbeđuje jednake uslove za sve, dok ovi drugi, kako saznajemo, zahtevaju vraćanje starog rasporeda po kojem je za starije učenike uvek rezervisana prepodnevna smena.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *