Lufthansa najavila liniju Priština-Beograd

Bujanovac, Priština, 20. januar 2020. (Foto printskrin Lajmi) – Nemačka Avio-kompanija Lufthansa najavila je kosovskim vlastima da će uskoro otvoriti avionsku liniju Priština i Beograd.

Namera je predstavljena na ceremoniji u Ambasadi SAD u Berlinu, u prisustvu ambasadora Ričarda Grenela,  i tom prilikom su predstavnici Lufthanse predali pismo Kosovskoj upravi civilnog vazduhoplovstva kojim obaveštavaju kosovske vlasti o ovoj nameri.

Istovremeno, delegacija Ministarstva privrede Vlade Srbije je u Nemačkoj sa Lufthansom potpisala pismo o namerama o ponovno uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između, kako je navedeno iz ministarstva, “glavnog grada Srbije i najvećeg grada južne srpske pokrajine”.

Predstavnici Lufthanse su zatražili podršku od  institucija u Prištini neophodnu za otvaranje i  drugih linija, prenosi Lajmi.net.

Generalni direktor Kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva Eset Beriša izjavio je da je ovo pismo još jedan korak napred u angažovanju kosovskih institucija na potpunoj normalizaciji vazdušnog prostora na Kosovu”.

Ovim bi bio uspostavljen kontakt između dve vlasti civilnog vazduhoplovstva, između Kosova i Srbije, kao ravnopravnih partnerarekao je Beriša.

On je naglasio da će to “najviše koristiti građanima Kosova koji koriste usluge aerodroma Priština “.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je za RTS kazao da bi ta linija mogla da zaživi nakon ukidanja taksi na robu iz centralne Srbije i nastavka dijaloga, za šta je, takođe, preduslov da, kako kaže, anticivilizacijske takse budu ukinute.

Đurić je kao dobru ocenio ideju spajanja avionom dva grada u Srbiji.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *