Predstavljena knjiga o ljubavi Albanaca i Srba

Bujanovac, Beograd, 1. februar 2020. (Foto: Kosovo online printskrin)-PublikacijaKada su se voleli Srbi i Albanci sadrži lepe priče o ljubavi i prijateljstvuizmeđu dva naroda od starih vremena do danas, rečeno je u petak na promociji knjižice, koju je list Danas štampao u 25.000 primeraka.

Potpredsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić rekla je da je ta publikacija deo mnogo šireg projektaDemokratizacija ipomirenje na Zapadnom Balkanu„, koju rade univerziteti Tirane, Sarajeva, Dubrovnika i Bolonje, prenosi Kosovo Online.

Ponosni smo na ovuknjižicu“ u kojoj se nalaze lepe i istinite priče iz istorije Srba i Albanaca. Sve ovo jasno pokazuje da nam nedostaje jedan drugačiji, dobronamerni narativ i nismo dobili nijednu ozbiljnu kritiku rekla je Minić u Medija centru.

Naučni saradnik na Institutu za filozofiju i jedan od urednika autora ove publikacije, Aleksandar Pavlović, kazao je da ovo nije akademska knjiga, već ljubavna, čiju okosnicu čini jedan niz suštinskih priča o bliskosti.

Srž jesu ljubavi Srba i Albanki, i Albanaca i Srpkinja koje su delile dobro i zlo, ostajali zajedno u teška vremena i pisali priče potpuno drugačije nego što imamo u današnja vremenanaveoje Pavlović.

Jedan od autora je i novinar Fahri Musljiu, koji smatra da je u odnosima Srba i Albanaca bilo raznih faza, ali kada bi se pitao običan narod, on bi uvek bio za razumevanje i mir.

-To nije u interesu onih koji šire mržnju. Prošlost nas opterećujei zato mislim da se treba baviti pozitivnim temama. Politika je ta koja utiče i diriguje kakvi treba da budu odnosi između Srba Albanaca. Kroz govore političara i medije uvek izbija mržnja.Uvek se pitam kome treba ta reciklaža. Kosovski mediji ne izazivaju mržnju prema Srbima, bilo je tekstova nakon rata, ali sada više ne. Što se ne može reći za srpske medije. I kako onda može neko da očekuje dobre odnose?upitao se Musljiu.

Kako kaže, moramo gledati u budućnost i graditi poštovanje normalne odnose.

-I kod Srba i Albanaca postoji lažna istorijaistakao je Musljiu dodao da je ljubav osnovna stvar, pokretačka snaga i motivacija, a onaj ko ne ume da je uvidi, živeće u samoći i zabludama.

 




One thought on “Predstavljena knjiga o ljubavi Albanaca i Srba

  1. Nikola

    Koja bre lazna istorija? Pa mi smo pre vas bili na Kosovu! Hocete da kazete da je to laz- smesno i zalosno.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *