Agencija za borbu protiv korupcije: Kenan Rašitović u sukobu interesa zbog milion dinara

Bujanovac, 4. februar 2020. (Foto Bujanovačke) – Zbog toga što je istovremeno bio odbornik u Skupštini Bujanovac i zastupnik Udruženja Omladinski forum za edukaciju Roma (OFER) kome je Opština od 2016. do 2019. davala novac iz budžeta za razne konkurse, Agencija za borbu protiv korupcije je utvrdila da je Kenan Rašitović bio u sukobu interesa i zbog toga mu je izrečena mera javnog objavljivanja odluke o povredi zakona, pišu Južne vesti.

Dok je istovremeno bio odbornik i zastupnik Udruženja, OFER je od 2016. do 2019. godine dobio preko milion dinara.

Rašitović za Južne vesti kaže da nije znao da zbog toga može doći u sukob interesa i da nije bilo nikakvog ličnog interesa, jer je novac dobijan na konkursima a trošen isključivo za Udruženje.

Ne vidim da kada se radi o konkursima i donatorima bilo ko može da utiče. Prosto postoji komisija koja se bavi time. A ovde su sredstva bila potrošena strogo namenski, a kada smo tražili sredstva, tražili smo zbog toga da bi se upotrebila za Udruženje i nikakvu drugu svrhu. To ne može da bude lični interes. Ali s obzirom da zakon to ne prepoznaje, ja sam odmah podneo ostavku u organizaciji – rekao je Rašitović za Južne vesti i dodao da „nije znao da može doći u sukob interesa zato što je odbornik i zastupnik Udruženja“.

Agencija je, kako piše u odluci, utvrdila da između funkcija koje je Rašitović obavaljao postoji odnos zavisnosti, nadređenosti i kontrole i da je na taj način ugrozio nepristrasno vršenje javne funkcije i ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije, podređujući javni interes privatnom.

Udruženje je 2016. godine od Opštine dobilo 600.000 dinara za kupovinu udžbenika, 2017. godine 231.000 dinara na osnovu zaključka Opštinskog veća, godinu kasnije 100. 000 dinara na osnovu odluke o finansiranju udruženja građana za program “Podizanje nivoa obrazovanja kod romske dece” i prošle godine 200.000 dinara zbog obeležavanja Svetskog dana Roma.

Iako je Agencija utvrdila da je Rašitović prekršio zakon, zbog čega mu je i izrečena mera javnog objavljivanje odluke o povredi zakona, bujanovački odbornik smatra da tu nije bilo sukoba interesa. Ipak, ostavku na mesto zastupnika Udruženja podneo je onog trenutka kada je saznao da su zakonski okviri drugačiji.

Agencija ipak nije uzela kao olakšavajuću okolnost izjašnjenje Rašitovića, jer kako se navodi u odluci, predmet odlučivanja nije namensko ili nenamensko korišćenje novca već postupanje funkcionera suprotno Zakonu o Agenciji i da nepoznavanje propisa nije opravdan razlog za neispunjavanje zakonskih odredba. Takođe, nije od uticaja ni to što je podneo ostavku na mesto zastupnika Udruženja kada je saznao da je pokrenut postupak, jer je Opština davala novac kad jeste bio u Udruženju.




2 thoughts on “Agencija za borbu protiv korupcije: Kenan Rašitović u sukobu interesa zbog milion dinara

  1. Ibrahim Osmani - Presevo, petnaesti Novembar 91.

    Interesantno je kako se vodi evidencija o utrosku finansiskih sredstava kod neke romske organizacije. Da li je do sada neka druga neromska organizacija javno optuzena. Veoma je na mesto sto se vode takve evidencije, ali to bi trebalo da se analizira namenski utrosenje sredstava. \da nije \organizacija ta srestva koristila u druge svrhe ili da nije mozda koordinator ili drugo lice u Organizaciji koristio licno ta sredstva.
    ODOBRAVAM KONTROLU, I SLAZEM SE DA SE OBJAVLJUJE OTVORENO RAD SA FINANSISKIM SREDSTVIMA U ORGANIZACIJI I DA SE KAZNJAVAJU RIGUROZNIJE.Pojedine organizacije ta sredstva koriste nenamenski, tako da korisnici dobijaju mrvice ili nista od toga. Veoma pozitivna kontrola, medjutim ne slazem se u odabiru organizacije. ZASTO BAS ROMSKA ORGANIZACIJA.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *