fbpx

IN Memoriam: Dragoljub Žarković, osnivač i urednik nedeljnika Vreme

Bujanovac, Beograd, 5. februar 2020. -Glavni urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković preminuo je posle kraće i teške bolesti, saopštila je redakcija ovog medija.

Dragoljub Žarković, osnivač je Vremena i njegov glavni urednik od 1991. godine.

Pre toga bio je novinar i urednik u novinskim kućama Politika ekspres(1974–1987) i Borba (1987–1990). Bio je radijski komentator Slobodne Evrope (1993–1998), sarađivao je sa WDR (Nemački narodni radio) i povremeno pisao za čitav niz listova u Evropi (italijanska Republika, austrijski Standard…) Usavršavao se u SAD kao gost Udruženja američkih urednika.

Bio je autor je više televizijskih emisija i projekata. Kasnije tokom karijere bio je stalni je kolumnista dnevnog lista Politika i predavač na Fakultetu političkih nauka gde je bio i član Saveta fakulteta.

Bio je prvi predsednik Udruženja profesionalnih novinara Srbije iz koga je kasnije nastalo Nezavisno udruženje novinara Srbije i počasni član više međunarodnih medijskih asocijacija. Godine 2016. objavio je „Naprednu knjigu“ sa podnaslovom „Godine uspona Aleksandra Vučića“.

Svi biografski podaci, međutim, nisu dovoljni da dočaraju njegovu uredničku i novinarsku lucidnost, talenat i neverovatnu veštinu komunikacije i harizmu. Redakcija Vremena Žaretovim odlaskom izgubila je sopstveni koren i veliki deo identiteta.

Pamtićemo ga po svemu, a najviše po spremnosti da na sopstvenim leđima ponese najveći teret pritisaka i da čak žrtvuje i sebe kako bi poštedeo redakciju i sačuvao njen integritet i kredibilitet.

Vreme i mesto komemoracije i sahrane biće objavljeno naknadno, saopštili su iz ovog nedeljnika.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *