Migranti sa mađarske granice prebačeni na jug Srbije

Bujanovac, Kelebija, 7. februar 2020. (Foto RTS printskrin) – Više stotina migranata u petak rano ujutro odvezeno je sa Kelebije u prihvatne centre na jugu Srbije, među kojima je i onaj u Bujanovcu.

Migranti su od četvrtka popodne pa do kasno posle ponoći protestovali na ovom graničnom prelazu sa Mađarskom, koji je u petak ujutru otvoren za saobraćaj, javlja Tanjug.

Prvi autobus krenuo je sa graničnog prelaza Kelebija noćas oko dva sata posle ponoći i otišao u pravcu Subotice.

Nakon toga, konvoj od desetak autobusa krenuo je, pretpostavlja se, u prihvatne centre na jugu Srbije koji se nalaze u Preševu, Bujanovcu, Bosilegradu i Vranju.

Kako saznaje Tanjug, sve je proteklo mirno, bez incidenata.

Prelaz je bio zatvoren od četvrtka od 16 sati kada je grupa od oko 400 migranata došla do prelaza tražeći od mađarske policije da ih pusti na teritoriju EU.

Zajedno sa njima, u međuprostoru je bilo i pedesetoro dece od kojih je petnaestak stajalo ispred same kapije prema mađarskoj granici i na engleskom jeziku vikalo „Otvorite vrata“, dok su neka deca uzvikivala „Hoćemo u Nemačku“.

– Srbija će, kao i do sada, biti humana i organizovana, ali neće dozvoliti nikome da zloupotrebljava gostoprimstvo ovog naroda, da nas svađa sa našim susedima ili da čini bilo šta što je protivzakonito i što ometa svakodnevni život naših građana- poručio je sinoć ministar odbrane Aleksandar Vulin na graničnom prelazu Kelebija.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *