Zbog korona virusa 18 Vranjanaca pod nadzorom

Bujanovac, Vranje, 28. februar 2020. (Foto VranjeNews)- Zato što dolaze sa područja gde je visok stepen zaraženosti korona virusom, 18 Vranjanca će narednih 14 dana biti pod zdravstvenim nadzorom, pišu Južne vesti.

Oni nisu u karantinu, nemaju nikakve simptome i nije im ograničeno kretanje, potvrđeno je Južnim vestima iz Zavoda za javno zdravlje.

Prema rečima epidemiologa Slađana Stamenkovića 14 njih došli su sa sajma u Veroni i njih četvoro iz Kine.

-Dužni su da nam se javljaju i da mi njih zovemo. Za sada niko nema simptome, oni normalno rade i kreću se, samo su dužni da jave ukoliko dođe do promene simptoma, a mi dalje postupamo po proceduri, uzimamo uzorke i izolujemo ih ako treba. Tih 14 dana je period inkubacije i suština zdravstvenog nadzora je uvid u njihovo zdravstveno stanje – kaže Stamenković za JV.

Prema njegovim rečima, Zavod za javno zdravlje dobija spisak od sanitarnog inspektora sa aerodroma Nikola Tesla i na osnovu njega se zna ko su ljudi koji su ušli u zemlju i kojoj teritoriji pripadaju.

-Za sada imamo instrukcije za Kinu, Italiju, uglavnom zemlje gde ima veliki broj obolelih i gde je intenzivno žarište – kaže Stamenković.

Prema njegovim rečima, mesta panici nema i stepen rizika nije toliki da bi se nosile zaštitne maske, a ovo je preventivna procedura koja se sprovodi po preporukama Svetske zdravstvene organizacije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *