Bujanovački sajam: Pčela ne poznaje granice

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 29. februar 2020. Na jubilarnom 5. Međunarodnom  sajmu pčelarstva održanom u subotu u Bujanovcu oboreni su svi rekordi – kako u broju izlagača tako i posetilaca, kojih je bilo iz celog regiona.

Da „Pčela ne poznaje granice“, kako glasi naziv sajma koji petu godinu zaredom organizuje bujanovačko Udruženje pčelara „Polen 2012“, potvrđeno je danas u sportskoj hali u Bujanovcu.

Sada već mogu da kažem da je naš seminar – sajam postao ozbiljna manifestacija. Zadovoljni smo mi kao organizatori, zadovoljni su izlagači, kojih je bilo oko 50, kao i posetioci kojima se ne zna broja. Bilo ih  je mnogo, kako lokalnih pčelara, tako i gostiju iz inostranstva. Rastemo iz godine u godinu – rekao je Bujanovačkim Zarije Mitić, predsednik udruženja.

Pčelari iz ovog kraja mogli su da razmene iskustva sa kolegama iz zemalja u okruženju, nešto nauče na stručnim predavanjima održanim u okviru sajma, ali i da kupe svaku vrstu opreme.

-Naše multietničko uduženje ima 54 člana sa oko 2.300 košnica. Uvećavamo i jednu i drugu brojku, čemu svakako doprinosi jedna ovakva manifestacija. Članovi udruženja su kolege Albanci iz bujanovačke opštine, ali i sa Kosova – ističe Mitić.                             

Zamenik predsednika udruženja, Vasuf Alimi iz Nesalca, koji se pčelarstvom bavi, kako kaže, od detinjstva – već 60 godina, naglasio je da je i termin održavanja sajma više nego odgovarajući, jer “svakom pčelaru sada na pragu proleća nešto treba”.

-Vidite koliko se kupuje, svi nose nešto od opreme. Omogućili smo ljudima da sve što im je potrebno nabave na jednom mestu, to mnogo znači – kaže Alimi.                               

Da se dobro prodaje i da je interesovanje veliko potvrdio je i Miodrag Radović iz Leskovca, vlasnik firme za proizvodnju pčelarske opreme, koja svoje prozvode izlaže na bujanovačkom sajmu od samog početka pre pet godina.

Od gostiju iz inostranstva najbrojniji su bili Makedonci, kažu blizu im je Bujanovac, a i ovde je sve jeftinije.

-Izbor je veliki, našao sam sve što mi treba i naravno kupio jer su cene mnogo pristupačnije nego kod nas u Makedoniji. Prvi put sam u Bujanovcu  i mogu da kažem da ću doći u nabavku i sledeće godine – kaže Vladimir Lazarević iz Skoplja.

Ništa manje zadovoljni nisu bili ni lokalni pčelari.                                           

Bujanovčanin Momčilo Moki Popović kaže da je ponuda sasvim solidna i da su mu sve kolege pčelari iz drugih mesta rekli da su zadovoljni sajmom.

-Mi pčelari se sad na proleće snabdevamo ovde na sajmu, a na jesen na sajmu u Vranju. Nema potrebe da idemo bilo gde dalje, ni mi ni kolege sa Kosova i Makedonije. To je dobro i treba da se nastavi tako – kaže on.

Za razliku od prethodnih godina, na manifestaciji na kojoj se okupio tako veliki broj ljudi iz zemlje i inostranstva, nije bilo predstavnika lokalne samouprave, iako su bili pozvani.

Organizaciju sajma su podržale nemačke kompanije SWG i GIZ.                 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *