Radnici GMP u Bujanovac uneli 15 miliona dinara

Piše: N. Stevanović

Ostaju dugovanja priznata zaključcima Privrednog suda u Leskovcu

Bujanovac, 3. mart 2020. – Bivših 63 radnika Gumoplastike dobili su u utorak rešenja od Fonda solidarnosti na osnovu kojih će, svakome od njih, u roku od dve nedelje biti isplaćeno do 270.000 dinara, odnosno 9 minimalnih zarada za period pre proglašenja stečaja ovog bujanovačkog preduzeća u martu prošle godine.

Radnicima će ukupno biti isplaćeno oko 15 miliona dinara, ali time neće biti namirena sva njihova potraživanja.

Ostaju dugovanja priznata zaključcima Privrednog suda u Leskovcu. Na te iznose se zaračunava kamata do dana isplate tako da u ovom trenutku ne mogu da kažem tačan iznos, ali svakako nije mali – rekao je Bujanovačkim Slavoljub Ristić, predsednik Skupštine poverilaca Gumoplastike u stečaju.

Kako je rekao, ostala dugovanja prema bivšim radnicima će biti isplaćena nakon prodaje imovine preduzeća.

Svetlana Bojković, jedna od bivših radnica, rekla je Bujanovačkim da ovaj novac više nego dobrodošao, s obzirom da su njene doskorašnje kolege i ona bez posla i zarada jako dugo.

Ipak su ispali fer, dali su nam tu pomoć, to je naš novac, ali smo mogli da ostanemo i bez toga. Duguje nam se još, videćemo kada ćemo to naplatiti – rekla je ona.

Među bivšim radnicima nekadašnjeg bujanovačkog privrednog giganta bilo je i onih koji su komentarisali da je novac koji će dobiti već potrošen, odnosno da će ga samo preusmeriti  na račune i dugove nastale od kako traje agonija Gumoplastike.

Dobila sam oko 270.000 dinara i neću se žaliti. Kako nismo imali para, a radili smo, ovo je naravno dobro i zadovoljni smo – kaže Jasminka Tasić.

Država je oktobra 2018. godine isplatila radnicima 25 milionadinara na ime neisplaćenih zarada i ostalih dugovanja, ali se ispostavilo da oni nemaju pravo na socijalni program, što je bio glavni zahtev zaposlenih.

Loše poslovanje „Gumoplastike“, kašnjenje u isplati zarada, zatim štrajkovi i protesti radnika trajali su sa prekidima od 2015. do novembra 2018. kada je svih 60 radnika napustilo pogon u Kleniku.

Tu fabriku je u zakup uzela beogradska firma “Kopek tekstil 22” iz koje su za Bujanovačke najavili pokretanje prozvodnje u martu i zapošljavanje svih nekašnjih radnika kleničkog pogonaGumoplastike.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *