Halimi: Vučić i Tači su se u SAD dogovorili o konačnom sporazumu

Bujanovac, Priština, 4. mart 2020. (foto Kosovo online) – Politički analitičar Fisnik Halimi smatra da su Aleksandar Vučić i Hašim Tači na nedavnom sastanku u Vašingtonu  dogovorili kako će izgledati konačni sporazum između Kosova i Srbije.

 

-Sada treba da vidimo šta su se tamo dogovorili, čini mi se da ćemo veoma brzo imati jedan dogovor. Ja mislim da su se dva predsednika, uz posredstvo Donalda Trampa, već dogovorili kako će izgledati konačni sporazum između Kosova i Srbije – rekao je Halimi za Kosovo Onlajn.

Po njegovim rečima, međunarodna zajednica i dalje vidi Tačija kao lidera u dijalogu sa Srbijom, iako Albin Kurti, kao predsednik vlade u Prištini, pokušava da se nametne kao ključni faktor.

-Jednostavno, Amerika je ključna u posredovanju između Kosova i Srbije i ona kao pregovarača vidi Tačija i tako će biti. Ja sam siguran da je Kurti svestan svega toga i da već zna ko će da vodi dijalog –  kaže Halimi.

On ocenjuje da Kosovo mora da analizira svoju strategiju za priznavanje nezavisnosti imajući u vidu da Srbija vodi vrlo uspešnu pravnu ofanzivu za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

-Strategija Kosova da dobije što više priznanja je potpuno pogrešna, jer Kosovu trebaju samo dva priznanja, a to su priznanja Srbije i Rusije – zaključio je.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *