U opštini Bujanovac 42.325 birača

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 9. mart 2020. – Broj građana sa pravom glasa u opštini Bujanovac, po poslednjim informacijama iz Opštinske izborne komisije (OIK), je 42.325 i ne razlikuje se bitno u odnosu na cifru iz 2016. godine kada je pravo glasa imalo 42.288 stanovnika opštine.

Po rečima člana izborne komisije Ismaila Pajazitija, broj upisanih svakodnevno varira i tako će biti do 72 sata pre dana održavanja izbora 26. aprila, kada će birački spisak biti zaključen.

-Pozivam građane da provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak,  na kojem biračkom mestu, kao i da li su im ispravni lični podaci, te da intervenišu na vreme ako postoji potreba. Proveru mogu izvršiti na sajtu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu ( upit.birackispisak.gov.rs) ili lično u Opštinskoj upravi – poručio je Pajaziti.

On je naglasio da je OIK od raspisivanja lokalnih izbora preduzela sve mere iz svoje nadležnosti i donela odluku o obrascima potrebnim strankama, grupama građana i koalicijama za podnošenje izbornih lista.

Bujanovačke su ranije javile da je Demokratska partija Nagipa Arifija prva i za sada jedina stranka koja je podnela listu sa kandidatima za odbornike.

-Za svakog kandidata za odbornika na listi potrebno je najmanje 30 potpisa građana sa pravom glasa. Jedan od uslova za proglašenje liste je i da broj kandidata ne sme da bude manji od 2/3 ukupnog broja odbornika u SO Bujanovac, odnosno 1/3 za političke subjekte iz redova nacionalnih manjina – rekao je Pajaziti.

Bujanovačku skupštinu čini 41 odbornik, što znači da srpskim strankama treba minimum 820 validnih potpisa građana da bi učestvovali na izborima.

Rok za podnošenje izborne liste je 15 dana od dana održavanja izbora.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *