Opština formirala Krizni štab, uvedena brojna ograničenja tokom vanrednog stanja (SPISAK)

Piše: N. Stevanović

Kamberi je rekao da mere donete po ugledu na ostale gradove i opštine u zemlji i da će biti menjane u skladu sa potrebama i nalozima republičke vlasti

Bujanovac, 16. mart 2020. – Povodom proglašenja vanrednog stanja u zemlji zbog korona virusa, u ponedeljak je zasedao Štab za vanredne situacije opštine Bujanovac i doneo niz mera kojima se, pored ostalog, ograničava rad zaposlenih u javnom sektoru,  zatvaraju sportski objekti i kladionice i skraćuje radno vreme ugostiteljskih objekata.

Formiran je i Krizni štab koji čine direktori Doma zdravlja, Apoteke, Centra za socijalni  rad, sekretar Crvenog krsta, predstavnik opštinske Kancelarije za zaštitu i spasavanje, načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove i načelnik Štaba za vanredne situacije.

Krizni štab, sačinjen od kompetentnih ljudi, kako je rekao Kamberi, biće zadužen za 24- satno praćenje situacije i koordinaciju.

SVE VESTI O KORONA VIRUSU VEZANE ZA BUJANOVAC, MOŽETE PRATITI NA NAŠEM LINKU KLIKOM OVDE!
  • Odlukom Štaba rad kafića, noćnih klubova i restorana na teritoriji opštine je ograničen na vremenski period od 8 do 18 časova, uz dodatne uslove da u zatvorenom prostoru ne sme boraviti više od 50 ljudi, dok u baštama udaljenost između gostiju mora biti 1 metar, a za stolom ne sme da ih bude više od 5.

 

  • Istovremeno, svim sportskom kladionicama i sportskim objektima je rad zabranjen.

 

  • Opštinskoj inspekciji je naređeno da redovno kontroliše sprovođenje ovih odluka, kao i preporuka i naredbi Vlade Srbije.

 

  • U Opštinskoj upravi i javnim preduzećima i ustanovama je redukovano radno vreme i radiće se od 8 do 14 časova, a radnici stariji od 60 godina su oslobođeni obaveza.

 

  • Preporučeno je da svuda gde je moguće, kako u javnom tako i privatnom sektoru, bude organizovan rad od kuće, kako bi se angažovanje zaposlenih i boravak u kolektivu sveo na minimum.

 

  • Javni prevoz će biti uređen po preporukama Ministarstva zdravlja koje, kako je rekao komandant Štaba, predsednik opštine Šaip Kamberi, predviđaju ukidanje noćnih linija i redukciju dnevnih.

 

  • Na frekventnim linijama, navodi se u odluci, potrebno je obezbediti dovoljan broj autobusa kako bi se omogućio nesmetan prevoz putnika na bezbednoj udaljenosti ne manjoj od 1 metra.

 

  • Naloženo je i da vozači autobusa i kondukteri obavezno nose zaštitne maske i rukavice za jednokratnu upotrebu.

 

  • Institucijama, ustanovama i preduzećima je naloženo da nabave sredstva za dezinfekciju i higijenu i redovno obavljaju dezinfekciju prostorija i radnih površina.

Kamberi je rekao da mere donete po ugledu na ostale gradove i opštine u zemlji i da će biti menjane u skladu sa potrebama i nalozima republičke vlasti.

Sa sednice štaba je upućen apel verskim zajednicama da omoguće vernicima da obavljaju verske obrede kod kuće.

„Apeluje se na starije sugrađane da poštuju preporuke Vlade Republike Srbije i da često peru ruke, a ukoliko su stariji od 65 godina ne izlaze iz stana i kuće“, kaže se u odluci.

Od svih građana se traži da budu staloženi i šire paniku, kao i da se pridržavaju saveta i preporuka Vlade Srbije, Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih institucija.

Bujanovačke su ranije objavile da će od utorka osobama starijim od 65 godina potpuno biti zabranjen izlazak iz kuća, pod pretnjom novčane kazne od 150.000 dinara.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je ranije danas da ne isključuje mogućnost uvođenja policijskog časa ukoliko i dalje veliki broj građana bude prisutan na ulicama.

Pogledajte kako je izgledao trg u Bujanovcu u ponedeljak, prvog dana vanrednog stanja, oko 12 sati:




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *