Dr Predrag Kon: Testiraće se svi koji su bili u kontaktu sa zaraženima i oni u samoizolaciji

Bujanovac, Beograd, 24. mart 2020. (Foto RTS printskrin)- Svi koji su bili u kontaktu sa zaraženima moraju da prođu testiranja, kao i oni koji su u samoizolaciji. To omogućava ubrzano suzbijanje epidemije, dok su do sada bili testirani samo teški respiratorni pacijenti, izjavio je za RTS epidemiolog Predrag Kon.

Svi koji su bili u kontaktu moraju da prođu testiranja, kao i oni koji su do sada bili u samoizolaciji, da ne bi ostalo da su nosioci virusa. Taj posao je ogroman, omogućuje ubrzano suzbijanje epidemije, dok su do sada bili testirani samo teški respiratorni pacijenti, kaže Kon.

Govoreći o tome koliko bi moglo da bude ljudi, Kon je rekao da će svi laboratorijski kapaciteti biti uključeni u to.

Prema njegovim rečima, oko 10.000 ljudi je u samoizolaciji, reč je o ogromnom poslu, a mora se voditi računa da što manje dođe u mogućnost da se zarazi.

SVE VESTI O KORONA VIRUSU VEZANE ZA BUJANOVAC, MOŽETE PRATITI NA NAŠEM LINKU KLIKOM OVDE!

On je rekao da masovno testiranje narednih dana nije najvažnije, ali je orijentacija kada imamo vanredne mere i smanjenje kontakata da pređemo iz „opcije zaravnjenja krive i produženja epidemije u opciju agresivnog suzbijanja epidemije“.

To je, kako kaže profesor Kon, suština svega. Jedan deo toga je otkrivanje svih nosilaca virusa i smeštanje u posebne specijalne bolnice pacijenata.

On je dodao da neće biti testiranja po kućama, a svi koji imaju potvrđen virus, biće smešteni u posebne objekte.

Predsednik Vučić u ponedeljak je rekao da će se među pacijentima praviti trijaža, te da će oni sa najlakšim simtomima biti smešteni u objekte koji će biti pretvoreni u bolnice puput Beogradskog sajma, ili hala Čair i Spens.

Govoreći o sadašnjoj situaciji, Kon kaže da je moglo da bude bolje nego što je sada, ali ne možemo da budemo previše nezadovoljni jer smo u 19. danu.

„Ipak ovo držimo pod zaravnjenjem, usporenom porašću. Nadam se da ćemo, zahvaljujući ovim merama, dobiti još više na vremenu kako bismo što pre suzbili virus“, uveren je profesor Kon.

Istakao je da je ohrabrujuće što se smanjuje broj umrlih u Italiji.

„Ako vidimo da je vrh tamo prošao, to nam jako mnogo znači zbog ukupnog potencijala virusa. Pratićemo, čekamo da izgubi potencijal koji je sada ogroman“, rekao je Kon.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *