Kamberi: Tražimo odgovor da li je preminula žena zaražena u svojoj kući ili na drugom mestu

Piše: N. Stevanović

Testiranje osoba koje su bile u kontaktu sa preminulom je obavezno. Svi kontakti treba da se jave epidemiološkoj službi: Dr Jovanović

Bujanovac, 31. mart 2020. Bujanovački Štab za vanredne situacije, po rečima prvog čoveka opštine Šaipa Kamberija, upoznat je o prvom slučaju infekcije korona virusom u opštini Bujanovac i pokušaće da u najkraćem roku od nadležnih organa pribavi uputstva za dalje postupanje.

-Od Zavoda za javno zdravlje Vranje očekujemo konkretne podatke kako bi znali koje mere treba da preduzmemo. U ovom trenutku ne mogu da kažem da li je dotična osoba bila inficirana dok je boravila u svom domaćinstvu ili je virus dobila u nekom drugom ambijentu. Ukoliko je ovo prvo, treba preduzeti mere na zaštiti članova njene porodice, odnosno celog sela odakle je inficirana osoba – kaže Kamberi.

U Kliničkom centru Niš u nedelju je preminula žena stara74 godine iz Nesalca kod Bujanovca, čiji je tek drugi test nakorona virus bio pozitivan, potvrdila je našem portalu u ponedeljak direktorka bujanovačkog Doma zdravlja dr Lela Jovanović.

Kamberi je rekao da informacije koje ima direktorka u vezi ovogslučaja ima i Štab.

Meni je malo nejasno kako je moguće da rezultat prvog testabude negativan. Radi se o starijoj osobi koja je praktično bila izolovana u svojoj kući, ne znam kako je mogla da se inficira koronom kod kuće, ali tražićemo zvanične informacije od nadležnih koji su radili na tom slučajukaže Kamberi.

Dr Jovanović je na sednici Štaba u utorak ponovila da je prvi test bio negativan, a da je potvrda da je rezultat pozitivan na drugom uzorkovanju stigla mejlom iz Zavoda za javno zdravlje Vranje u nedelju uveče.

SVE VESTI O KORONA VIRUSU VEZANE ZA BUJANOVAC, MOŽETE PRATITI NA NAŠEM LINKU KLIKOM OVDE!

Za direktorku nema dileme koji su sledeći koraci.

Epidemiološka služba vranjskog Zavoda za javno zdravlje svakako će izolovati porodicu preminule žene u Nesalcu, a dr Jovanović poziva sve koji su imali bilo kakav kontakt sa njom da se jave ovoj službi na sledeće brojeve telefona:  017/421-310 i 064/1403-289.

Testiranje osoba koje su bile u kontaktu sa preminulom je obavezno. Svi kontakti treba da se jave epidemiološkoj službi, na tome treba da se angažuje i predsednik mesne zajednice odakle je preminula. Ljudi moraju da shvate ozbiljnost situacijerekla je ona.

Žena iz Nesalca inficirana covidom-19 je bila hronični bolesnik sa teškom opstrukcijom pluća.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *