Kosovo ukinulo takse, ali uz reciprocitet

Bujanovac, Priština, 1. april 2020.-Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti najavio je na konferenciji za štampu da će taksa na srpske proizvode biti privremeno i uslovno suspendovana u celosti i zamenjena reciprocitetom.

Odluka je stupitila na snagu 31. marta pre ponoći i ostaće do 15. juna kada će biti doneta procena o tome kako je sprovedena, prenosi KosovoOnline.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da se ne radi o ukidanju takse već o novim kaznenim merama.

Kurti je na konferenciji za medije istakao da se mera reciprociteta odnosi se samo za Srbiju, a za Bosnu se taksa ukida u celosti.

Za meru reciprociteta rekao je da je doneta u skladu sa sporazumom CEFTA i evropskim trgovinskim praksama.

Kako je rekao, Vlada donosi veoma važu odluku, koja se odnosi na postepenu primenu reciprociteta kao principa u odnosima sa Srbijom.

U trgovinskim odnosima sa Srbijom oznake koje se koriste u sledećim dokumentima biće u skladu sa Ustavom Kosova i važećim zakonima.

“Fitosanitarni sertifikati i prateća dokumentacija za hranu i neprehrambene proizvode biljnog i neživotinjskog porekla koji podležu graničnoj kontroli, i drugo, veterinarska uverenja i prateću dokumentaciju za hranu i neprehrambene proizvode koji podležu graničnoj veterinarskoj kontroli“, naglasio je Kurti.

Prema njegovim rečima, odluku koju donosi vlada sprovode Granična policija, Carina, KVFA, Agencija za medicinske proizvode i opremu i druge odgovorne institucije.

„Dakle, donosimo odluku koja stupa na snagu odmah nakon potpisivanja“, poručio je Kurti.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *