Lokalni mediji na ivici opstanka

Bujanovac, 13. april 2020.- Istraživanje koje je sprovelo Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavsnih medija „Lokal pres“, ikome je učestvovalo 46 lokalnih medija,  članica asocijacije, pokazalo je da pandemija korona virusa i vanredno stanje uvedeno kao odgovor na epidemiju ozbiljno prete da ugroze opstanak lokalnih medija u Srbiji u narednih mesec dana.

Svega 10 odsto lokalnih medija koji su učestvovali u istraživanju izjasnilo se da bez pomoći države ili donatora može da preživi naredna tri meseca , dok 30% ispitanika kaže da ima sredstava za održavanje rada tek narednih mesec dana.

Čak  dve trećine ispitanika  potvrdilo je da je opstanak njihove kuće  ozbiljno doveden u pitanje.

Najsumorniji podaci su kada su u pitanju elektronski mediji gde čak 87% ispitanika prepoznaje da je njihov opstanak ugrožen, potom slede štampani 77% i na kraju online 64% koji, za sada, najmanje osećaju posledice.

Najčešći razlozi  za nisku likvidnost  su smanjena prodaja oglasnog prostora, otkazivanje ugovora od strane oglašivača i kašnjenje i neisplaćivanje sredstava iz donacija.

Polovina lokalnih portala, koji su učestvovali u istraživanju,  izjasnila se da, za sada,  nastavlja da radi istim tempom, dok je 20% smanjilo broj proizvedenih informacija, 8% je počelo da objavljuje samo servisne informacije, a 16% je prešlo na informisanje putem društvenih mreža.

Lokalnim medijima nije ugrožen samo ekonomski opstanak zbog nedostatka novca, već muku muče i sa dobijanjem pravovremenih i istinitih informacija.

Nešto manje od polovine (41%) anketiranih urednika i novinara izjasnilo se da od uvođenja vanrednog stanja teže dolazi do informacija iz lokalnih institucija.

Pored toga, više od polovine (54.6 %) anketiranih primetilo je da lokalne institucije favorizuju pojedine medije prilikom plasiranja informacija.

Lokalni mediji najviše pritužbi  kada je informisanje u pitanju imaju na bolnice, kliničke centre i domove zdravlja, od koji, kako kažu, ne uspevaju da dobiju informacije koje su građanima na lokalnu i te kako značajne u ovom momentu.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *