Crkva traži prekid zabrane kretanja za Uskrs, stručnjaci protiv (Video Uskrs 2019.)

Bujanovac, Beograd, 14. april 2020. (Foto arhiva: Uskrs 2019.) -Paroh bujanovačke crkve Sveti Petar i Pavle Mićo Zelenović kaže da se čekaju instrukcije vezane za eventualno ukidanje zabranje kretanja na Uskrs:

Održaćemo svakako uskršnju liturgiju, sa ili bez vernika, zavisno od toga kakva bude odluka- rekao je Zelenović.

Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve zatražio je od državnog vrha da odobri privremeni prekid zabrane kretanja na Uskrs, kako bi pravoslavni hrišćani koji nisu u samoizolaciji mogli da učestvuju na liturgiji na svoj najveći praznik.

Kako se navodi u saopštenju posle sednice, Sinod je predložio da ta zabrana bude prekinuta u periodu od pet do deset časova u nedelju, 19. aprila.

Na drugoj strani, stručnjaci se protive ovakvoj ideji. Dr Darija Kisić Tepavčević iz Instituta Batut rekla je za B92 da će Krizni štab pratiti situaciju iz dana u dan, ali da je „vrlo verovatno da će za vikend važiti iste mere kao i prethodnog vikenda“

On je dodala da „niko ne može da ukine Vaskrs, to je naš najveći praznik i da svi pokušavamo da smislimo kakvo je to najbolje rešenje“.

SVE VESTI O KORONA VIRUSU VEZANE ZA BUJANOVAC, MOŽETE PRATITI NA NAŠEM LINKU KLIKOM OVDE!

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Vojvodine Zoran Gojković na konferenciji za novinare Kriznog štaba Vlade u ponedeljak podsetio je da je jedna od Božijih zapovesti „ljubi bližnjeg svog“, i prema njegovim rečima to će se najlakše ispuniti nedolaskom u crkve za Uskrs i sprečavanjem širenja virusa.

RTS prenosi da će o ovoj temi danas razgovarati predsednik i premijerka.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *